Česnovi pski z jajci
Print Friendly, PDF & Email

Česnovi pski z jajci so poslastica, ki jo najbolj poznajo in pripravljajo na Primorskem. Cvetove posajenega česna, ki se na dolgih steblih konec spomladi ali začetku poletja dvignejo nad zelenim delom česna in se pripravljajo na cvet, je potrebno porezati, še preden zacvetijo, da česen v zemlji pridobi na debelini in tako stebelca, ki so še mehka, lahko zelo koristno uporabimo tudi v kulinariki.

Ime pski so po pripovedovanju ljubiteljev vrtnarjenja dobili ob glasu, ki se sliši, ko steblo prelomimo. Steblo cveta česna, ki ga na drobno narežemo in rahlo prepražimo v kombinaciji z jajci nam nudi jajčni obrok z nežnim pridihom česna.

Pripomočki za pripravo česnovih pskov z jajci:

  • ponev
  • tehtnica
  • deska za rezanje
  • nož
  • kuhalnica
  • krožnik
  • štedilnik

Sestavine za pripravo česnovih pskov z jajci

Za dve osebi

  • 100 g narezanih česnovih pskov
  • 1 žlica repičnega olja
  • 5 jajc
  • sol po okusu
  • poper po okusu

Postopek priprave česnovih pskov z jajci

Nabiramo česnove cvetove skupaj s steblom, cvetovi morajo biti še zaprti in stebla še lepo zelena in mehka.

Steblom odstranimo še zaprte cvetove in jih narežemo na 3 – 5 mm dolžine in si pripravimo ostale sestavine. Jajčka ubijemo v krožnik ali skodelico, da jih imamo pripravljene.

V ponvi segrejemo repično olje in vanj stresemo narezana stebla česnovih pskov in jih počasi pražimo 2 – 3 minute.

Ko so prepraženi, dodamo jajca in vse skupaj dobro premešamo s kuhalnico in posolimo.

Vse skupaj na zmernem ognju med stalnim mešanjem pražimo tako dolgo, da so jajca pečena, nato jih postrežemo na krožniku.

Presenetite svoje najbližje z okusnim obrokom. Lučka Glaser

Zraven česnovih pskovih z jajci ponudimo domači kruh:

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor