Pecivo lene gospodinje
Print Friendly, PDF & Email

Pecivo lene gospodinje, je sladica s kvalitetnimi sestavinami, skuto, kislo smetano, jajci … Pecivo, ki je otroško enostavno za pripravit, saj moramo le vse sestavine naložimo v mešalnik zmešamo in spečemo. Še kuhinje in posode ne umažemo veliko in ravno zato se imenuje pecivo lene gospodinje, ker ne potrebujemo nikakršnih naporov za pripravo peciva lene gospodinje. Zato naj ga otroci le pripravijo ob nadzoru staršev ali skrbnikov.

Pecivo pa ni le enostavno za pripravo, ampak je tudi okusno, z okusom po skuti, kisli smetani … Pecivo je rahlo in tudi do tri dni ostane enake kvalitete, če ga imamo spravljenega v hladilniku. Če pa zdrži tri dni, da ga prej ne pojemo, je druga zgodba …

Pripomočki za pripravo peciva lene gospodinje:

  • mešalnik s skledo
  • žlica
  • pekač velikosti 22 x 35 cm
  • pečica
  • nož
  • servirni krožnik

Sestavine za pecivo lene gospodinje

Za pecivo:

  • 500 g skute
  • 2 jajci
  • 200 ml kisle smetane
  • 200 ml navadnega jogurta
  • 7 žlic olja
  • 7 žlic sladkorja
  • 7 žlic moke
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilin sladkor
  • 1 žlica olja za premaz pekača
  • 1 žlica moke za potrest pekač za pecivo

Za preliv:

  • 200 ml kisle smetane
  • 1 jajce

Postopek priprave peciva lene gospodinje

Najprej pripravimo sestavine in mešalnik s skledo. Najprej damo v skledo skuto, zraven vbijemo jajca, dodamo kislo smetano in jogurt.

Z žlico odmerimo olje, sladkor in dodamo pecilni prašek.

Takoj nato dodamo še vaniljin sladkor in z žlico odmerimo moko. Vse sestavine dobro zmešamo tako, da ni več grudic moke in postane masa gladka.

Pekač namažemo z oljem in potresemo z žlico moke in vanj zlijemo maso in si z žlico pomagamo, da maso postrgamo iz sklede.  Z žlico poravnamo maso v pekaču.

Skledo, v kateri smo pripravili maso (umivanje ni potrebno) sedaj uporabimo za pripravo preliva. V skledo damo kislo smetano in jajce in oboje dobro premešamo, ko preliv postane enakomerno premešan in tekoč, je narejen.

Preliv prelijemo preko vse mase za pecivo lene gospodinje. Segrejemo ventilatorsko pečico na 200 °C in v ogreti pečici pecivo pečemo 50 minut. Ko robovi postanejo rjavkasti in lepo zadiši, je pecivo lene gospodinje pečeno.

Pecivo pustimo, da se ohladi, potem ga narežemo in postrežemo.

Domače, preproste sladice so najboljša popestritev pri popoldanski kavi ali čaju.
Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 60 Povprečno: 4.4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor