Sataraš za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

Sataraš za ozimnico, je konzervirana zelenjava, ki je uporabna v vsakem letnem času.
Jeseni, ko je treba pospraviti pridelke iz vrta, si lahko pripravimo sataraš, ki ga lahko uporabimo pri marsikateri jedi. Postrežemo ga lahko hladnega, kot dodatek mesnemu obroku, ali pa ga segrejemo in ga uporabimo pri testeninah, krompirju ali rižu …

Osnovne sestavine sataraša so čebula, paprika in paradižnik, dodajamo pa mu lahko tudi melancane ali različne jedilne buče. Že sam pogled na polne kozarčke vloženega sataraša nam dvigne apetit in željo, da si pripravimo obrok, ki ga bomo obogatili s satarašem.

Pripomočki za pripravo sataraša

  • deska za rezanje
  • nož
  • salamoreznica (opcijsko)
  • krožnik
  • 3 sklede
  • lonec
  • kuhalnica
  • tehtnica
  • štedilnik
  • 15 kozarcev 300 ml z pokrovčki
  • lij
  • etikete in svinčnik
  • odejico za pokritje kozarcev

Sestavine za pripravo sataraša

Za 15 kom. 300 ml kozarcev:

  • 3 kg paradižnika, očiščenega
  • 1,5 kg paprike, očiščene
  • 900 g čebule, očiščene
  • 1,7 kg jedilne buče, očiščene in olupljene
  • 300 ml sončničnega olja
  • sol po okusu

Postopek za pripravo sataraša

Čebulo olupimo, razrežemo na manjše kose, nato jo narežemo s salamoreznico ali ročno z nožem, na drobno.

Papriko operemo, jo razpolovimo, odstranimo pecelj in semena in jo na rezance narežemo z rezalnikom, ali ročno z nožem.

Jedilno bučo operemo, razrežemo, odstranimo semena in jo olupimo, narežemo jo na manjše kose in jo z rezalnikom ali nožem narežemo na tanjše liste.

Zrel paradižnik operemo, odstranimo peclje in ga razrežemo na manjše kose, na drobno ga razrežemo z rezalnikom ali ročno z nožem. Paradižnika ni potrebno olupiti.

V loncu segrejemo olje, dodamo na drobno narezano čebulo, pomešamo in na zmernem ognju pražimo tako dolgo, da čebula postekleni, nato dodamo na drobno narezano papriko, jedilno bučo in vse skupaj pražimo – dušimo 10 do 15 minut. Po praženju – dušenju čebule, paprike in jedilne buče dodamo na drobno narezan paradižnik in sol počakamo, da vse skupaj začne vreti, in na zmernem ognju kuhamo še 10 minut.

Kozarčke začnemo polniti z vročim, vrelim satarašem.

Predhodno smo pripravili čiste kozarčke in pokrovčke, kozarčkov ni potrebno ogrevati, če imamo postavljene na kovinski površini med polnjenjem (drugače damo pred polnjenjem v kozarček kovinsko žlico, ki jo odstranimo, ko je kozarček poln) in kozarček nam ne bo počil. Kozarce napolnimo s pomočjo lija, približno 5 mm pod vrhom kozarca, dobro ga zapremo in za 5 minut obrnemo na pokrovček, nato jih spet pravilno obrnemo, postavimo na mesto, kjer bodo pokriti z odejo počakali najmanj 24 ur, da se ohladijo.

Ko so kozarčki ohlajeni jih opremimo z etiketo s podatkom o vsebini shranka in času priprave.

Shranki so naše bogastvo v zimskem času. Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 21 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor