Sataraš
Print Friendly, PDF & Email

Sataraš je shranek, ki si ga pripravimo za kasnejšo uporabo, saj si z tako pripravljeno zelenjavo popestrimo vsakdanji jedilnik. Sataraš je enkraten v kombinaciji z jajčki, rižem, testeninami, … Lahko pa ga uporabimo kot dodatek k raznim enolončnicam. Pravi okus sataraša pa okusimo, če uporabljamo hladnega, saj med segrevanjem izgubi del pravega vonja in okusa po sestavinah.

Pripomočki za pripravo sataraša:

  • posoda za pranje
  • cedilo
  • deska za rezanje
  • nož
  • posoda za narezano čebulo
  • merica za tekočino
  • tehtnica
  • lonec
  • lonec za paradižnik
  • posoda za hladno vodo
  • kuhalnica
  • posoda za papriko
  • lij
  • štedilnik
  • kozarci za vlaganje s pokrovčki
  • etikete, pisalo
  • brisača za pokrivanje kozarcev

Sestavine za pripravo sataraša

Za sedem kozarcev po 500 ml:

  • 1000 g paradižnika
  • 1000 g paprike (rdeče in rumene)
  • 200 g čebule
  • 100 ml olja sončničnega
  • 1 žlička soli

Postopek priprave sataraša:

Paradižnik dobro operemo, ga na vrhu zarežemo kot prikazuje slika in ga olupimo. Da bo lupljenje paradižnik lažje, si pomagamo tako, da v loncu zavremo vodo in v vrelo vodo damo zarezane paradižnike za 30 sekund, nato jih za 30 sekund prestavimo v mrzlo vodo in lupljenje paradižnika je zelo enostavno.

Paradižnik razrežemo na drobno in ga damo v cedilo, da sok paradižnika odteče. Priporočam, da sok, ki je poln vitaminov in mineralov enostavno popijemo.

Čebulo narežemo na drobno, pripravimo olje in sol, v lonec damo olje, čebulo in sol in pražimo toliko časa, da čebula rahlo zarumeni.

Papriko operemo jo očistimo, odstranimo pecelj in semena in jo narezano na rezance, dodamo v lonec k čebuli, ki je rahlo porumenela, papriko dušimo toliko časa, da se zmehča, to je približno 10 minut.

Ko se je paprika zmehčala, dodamo na drobno narezan paradižnik in ponovno dušimo 10 – 15 minut.

Vrelo maso sataraša polnimo v čiste kozarce in jih takoj zapremo s čistimi, nepoškodovanimi pokrovčki. Zaprte kozarce za nekaj minut obrnemo na pokrovček.

Priporočljivo je, da kozarce pred polnjenjem segrejemo v pečici na 40°C, če pa so kozarci hladni, jih polnimo na kovinski podlagi, da nam ne počijo.

Pravilno obrnjene kozarce pokrijemo z brisačo, da se počasi ohlajajo. Ko so ohlajeni, jih opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Kozarce shranimo v neogrevan prostor, njihova vsebina je uporabna najmanj eno leto. Ko kozarec odpremo, ga moramo shraniti v hladilniku.

Zimo si skrajšamo tako, da si pripravimo shranke, ki nas spominjajo na poletje in jesen. Lučka Glaser

Vabim vas, da pogledate še recept: sataraš za ozimnico.

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor