Ajvar z zelenim paradižnikom
Print Friendly, PDF & Email

Ajvar z zelenim paradižnikom je shranek, ki si ga pripravimo pozno v jeseni, ko nam na vrtu ostane še zelen paradižnik in ne vemo kaj oz. kam bi z njim. Zelenemu paradižniku dodamo rdečo papriko, tako da je izgled ajvarja bolj prijetno rdeč, kislost pa zmanjšamo z dodanim sladkorjem.

Makedonija je domovina ajvarja, od tam se je razširil po vsem Balkanu in postal priljubljen tudi v Sloveniji, kjer pa so gospodinje recept prilagodile pridelkom, ki so ga pridelale na svojem vrtu.

Ajvar dodajamo kot prilogo jedem iz žara in ostalim mesnim jedem, lahko pa ga uporabimo kot samostojni namaz na kruhu.

Pripomočki za pripravo ajvarja z zelenim paradižnikom

  • mesoreznica ali blender
  • stekleni kozarčki s pokrovčki

Sestavine za ajvar z zelenim paradižnikom

Za približno osemnajst 210 ml kozarcev:

  • 3000 g zelenih paradižnikov
  • 1000 g rdeče paprike
  • 1000 g čebule
  • 50 g sladkorja
  • 80 g gorčice
  • 30 ml sončničnega olja
  • 3 stroke česna
  • 60 g soli

Priprava ajvarja z zelenim paradižnikom

Pripravimo si vse sestavine, ki jih bomo potrebovali za kuhanje ajvarja z zelenim paradižnikom. Tako nam bo najlažje in delo bo hitreje teklo.

Vso zelenjavo dobro operemo, očistimo, čebulo in česen olupimo in vse razrežemo na večje kose, ki bodo primerni za mesoreznico al blender.

Zeleni paradižnik, rdečo papriko, čebulo in česen zmeljemo na mesoreznici ali zmiksamo v blenderju. Vsako zelenjavo posebej.

V loncu na olju najprej prepražimo čebulo, da postekleni, dodamo česen in, ko zadiši po česnu, dodamo zmleto papriko in paradižnik, sol in sladkor in pustimo vreti na zmernem ognju eno uro, lonca ne pokrivamo in med vrenjem večkrat premešamo.

Preverimo, če je dovolj slano, po potrebi dosolimo, dodamo gorčico in ponovno dobro premešamo, pustimo vreti še pet minut, poizkusimo in, če smo zadovoljni, lahko začnemo polniti kozarčke.

V čiste kozarčke polnimo na kovinski podlagi, če kozarcev nismo predhodno segreli, da nam ne počijo. Polnimo jih tri do pet mm do roba, jih tesno zapremo s pokrovčki in jih za približno pet minut obrnemo na pokrovček.

Napolnjene kozarčke pravilno obrnemo, jih zložimo v razmaku eden do dva centimetra, da se med seboj ne dotikajo in jih pokrijemo s kuhinjsko krpo ali brisačo, da se počasi ohlajajo.

Ohlajene kozarce opremimo z etiketo, na katero napišemo vsebino in čas shranka. Tako pripravljene kozarčke ajvarja z zelenim paradižnikom shranimo v temen neogrevan prostor, njihova uporaba je najmanj eno leto.

Ponos vsake gospodinje je polna shramba shrankov, ki jih je sama pripravila. Lučka Glaser

Pa še nekaj nasvetov za pripravo shrankov iz domačega vrta:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor