Paradižnikova omaka z melancani
Print Friendly, PDF & Email

Paradižnikova omaka z melancani je kombinacija, ki nam pove, da smo pripravili nekaj lepega, slastnega in nepozabnega, o čemer priča že sam pogled nanjo, saj v njej prevladuje živo rdeča barva paradižnikov v družbi s temno vijoličnimi melancani.

Poznamo več vrst paradižnikov, ki pa se po hranljivi vrednosti ne razlikujejo, vsebujejo pa veliko vitamina A in C, minerale, kalcij, magnezij in železo. Tudi melancani vsebujejo veliko kalcija, železa, cinka in natrija in veliko količino antioksidantov in spadajo med nizkokalorične pridelke. Paradižnikovo omako z melancani uporabimo kot samostojni preliv za testenine, riž, svaljke … Omako pa lahko obogatimo z žličko masla.

Pripomočki za pripravo paradižnikove omake z melancani:

 • palični mešalnik
 • kozarec za vlaganje s pokrovčkom
 • etiketo in svinčnik

Sestavine za pripravo paradižnikove omake z melancani

Za 7 kozarcev 300 ml:

 • 2700 g zrelega paradižnika
 • 850 g melancanov
 • 5 listov žajblja
 • 5 g svežega peteršilja
 • 5 g svežega majarona
 • 5 g sveže bazilike
 • 5 g svežega origana
 • 3 g svežega rožmarina
 • 50 g morske soli
 • 50 g sladkorja

Postopek za pripravo paradižnikove omake z melancani

Paradižnik in melancane operemo, melancane očistimo in odstranimo peclje, nato jih razrežemo na drobe kocke, velike 5 – 6 mm.

Razrežemo tudi paradižnik, ki ga ni potrebno olupiti, odstranimo peclje in ga damo v lonec in ga počasi kuhamo na zmernem ognju približno 15 – 20 minut, da se paradižnik razkuha. Paradižnik vsebuje dovolj tekočine in je tako ni potrebno dodajati.

Ko se je paradižnik razkuhal, ga s paličnim mešalnikom premešamo in dodamo na drobno narezane melancane.

Pripravimo zelišča, ki jih pred tem operemo pod tekočo vodo in jih na drobno narežemo, listov žajblja ne razrežemo na drobno, ampak pustimo cele, da nam ne izpustijo preveliko grenčice v omako.

Vsa pripravljena zelišča damo v lonec, posolimo in dodamo tudi sladkor, dobro premešamo, počakamo da zavre, ter kuhamo še 5 minut in paradižnikova omaka je pripravljena za nalaganje v kozarce.

Predhodno smo pripravili čiste kozarčke in pokrovčke za paradižnikovo omako z melancani, kozarčkov ni potrebno ogrevati, če imamo postavljene na kovinski površini med polnjenjem (drugače damo pred polnjenjem v kozarček kovinsko žlico, ki jo odstranimo, ko je kozarček poln) nam kozarček ne bo počil. Kozarce napolnimo s pomočjo lija , približno 5 mm pod vrhom kozarca, ga dobro zapremo in za 5 minut obrnemo na pokrovček, nato jih spet pravilno obrnemo postavimo na mesto, kjer bodo pokriti z odejo počakali najmanj 24 ur, da se ohladijo.

Ko so kozarci ohlajeni, jih opremimo z etiketo in jih shranimo v shrambo, kjer bodo počakali toliko časa da jih ne uporabimo, kar pa verjamem, da ne bo tako dolgo. Paradižnikova omaka z melancani je uporabna najmanj eno leto, kozarček, ki ga odpremo moramo uporabiti v najmanj treh dneh.

Preden boste odprli kozarček s to krasno omako ga poglejte in spomnili se boste, kako lepe in dobre stvari ste s svojim trudom vložili v pripravo paradižnikove omake z melancani.
Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 25 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor