Paradižnik z baziliko v lastnem soku
Print Friendly, PDF & Email

Paradižnik z baziliko v lastnem soku je shranek brez konzervansov, ki si ga pripravimo, ko imamo na razpolago obilno zrelega paradižnika. Pogoj za to vrsto shranjevanja je, da je paradižnik naravno dozorel.
Tako shranjen paradižnik nato lahko uporabimo za pripravo različnih jedi kot so: sataraš, omake za testenine, dodatek k solatam, rižotam, … skratka vseh jedi, pri katerih se uporablja paradižnik. Paradižnik je znan kot hrana, ki pogasi žejo, nas osveži in ga lahko zaužijemo surovega, kuhanega ali pečenega. Jaz sem paradižniku v lastnem soku dodala liste bazilike, lahko pa dodamo zelišča po svojem okusu in želji.

Paradižnik vsebuje veliko vode in sicer okoli 94%, poleg tega pa vsebuje tudi veliko vitamina A in C. V prehrani je zelo cenjen predvsem zaradi svojega prijetnega okusa, vonja in barve, ki jo daje jedem.  Poleg vitaminov je obogaten tudi z minerali, kalcijem, železom in magnezijem. 

Pripomočki za pripravo paradižnika z baziliko v lastnem soku:

  • deska za rezanje
  • nož
  • tehtnica
  • cedilo
  • lonec
  • kozarci za vlaganje s pokrovčkom
  • zaščitne mrežice
  • štedilnik
  • etiketa in pisalo

Sestavine za pripravo paradižnika z baziliko v lastnem soku

Za tri kozarce 750 ml:

  • 1000 – 1200 g paradižnika
  • 3 žličke sladkorja (1 žlička sladkorja na kozarec)
  • 3 žličke soli (1 žlička soli na kozarec)
  • 24 listov bazilike (7 – 8 listov sveže bazilike na kozarec) ali zelišče po želji

Postopek za pripravo paradižnika z baziliko v lastnem soku:

Paradižnik operemo in ga na vrhu zarežemo kot prikazuje slika. V loncu zavremo vodo in zarezane paradižnike za 30 sekund  potopimo v vrelo vodo, nato jih ponovno potopimo za 30 sekund  v mrzlo vodo in jih tako brez težav olupimo.

Olupljene paradižnike narežemo na večje kose, ki so primerni kozarcu in jih sproti tlačimo v kozarec, da izpodrinemo ves zrak, med nalaganjem dodajamo liste bazilike sol in sladkor.

Ko je kozarec napolnjen, na vrh dodamo zaščitno mrežico, ki poskrbi, da je sok paradižnika na vrhu in jih zapremo s pokrovčki.

V lonec, ki je primerno velik, damo kuhinjsko krpo, ki nam prepreči, da bi med vrenjem kozarci počili in na njo naložimo kozarce, dolijemo toliko vode, da je kozarec višji od nivoja vode za 2 – 3 cm. Lonec postavimo na štedilnik in vodo počasi segrevamo, ko voda zavre, pustimo vreti 35 minut, nato lonec umaknemo iz štedilnika in pustimo da se kozarci ohladijo v vodi.

Ohlajene kozarce  vzamemo iz vode, jih obrišemo in opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka, uporabnost shranka je najmanj eno leto, če ga imamo shranjenega v neogrevanem temnem prostoru.

Shranek je primeren za pripravo vseh vrst obrokov, kjer potrebujemo paradižnik. Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 18 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor