Sanjski popki čemaža v kisu
Ko nabiramo liste čemaža, lahko istočasno naberemo tudi njegove popke. So zelo nežnega okusa in odlična so popestritev jedi. Vložimo jih v kis in uživamo v njih tudi, ko ni sezone čemaža. Popke lahko ponudimo k sendvičem, ob kruhu, siru, narezku, v solati, ob zelenjavi, okrasimo kuhane jedi …
Pripomočki za popke čemaža v kisu so:
- lonec
- merica za tekočino
- kozarčki za vlaganje
- pokrovčki za kozarčke
- kuhinjska krpa
- žlica
Sestavine za popke čemaža v kisu so:
- 200 g popkov čemaža
- 1 dl kisa za vlaganje
- 3 dl vode
- 1 kavna žlička soli
Postopek priprave za popke čemaža v kisu:
Popki čemaža so na pecljih visoko od tal, naberemo čiste popke, ki jih doma še enkrat pregledamo, prati jih ni potrebno.
V lonec damo kis in vodo ter pristavimo na štedilnik, da tekočina zavre. Potem v vrelo mešanico kisa stresemo cvetne popke čemaža in jih toliko pokuhamo, da spremenijo barvo.
Nato napolnimo kozarčke in jih dobro zapremo s pokrovčki. Pokrijemo jih s kuhinjsko krpo, da se počasi ohlajajo. Označimo kaj je v kozarčku in zapišemo tudi datum.
Dober tek vam želi Lučka.