Cimetovi piškoti z limonino lupinico
Print Friendly, PDF & Email

Omamen vonj po cimetu, limonini lupinici in pravkar pečenih piškotih – kdo od nas ne bi maral tega!! Recept je povsem enostaven in izdelave se lahko lotite tudi popolni začetniki v peki.

Pripomočki za cimetove piškote z limonino lupinico:

  • električni mešalnik
  • ribežen
  • valjar
  • papir za peko

Sestavine za cimetove piškote z limonino lupinico:

Za približno 50 piškotov:

  • 300 g pirine polnozrnate moke
  • 200 g masla
  • 120 g sladkorja
  • 3 rumenjaki
  • 1 pecilni prašek
  • 1 žlica kisle smetane
  • 1 žlička mletega cimeta
  • naribana lupinica ene limone
Pomembno
Če boste delali z navadno, gladko pšenično moko uporabite 80-100 g moke več. Po občutku, toliko, da boste dobili lepo, mehko ter voljno testo.

Postopek za cimetove piškote z limonino lupinico:

Na delovno površino si pripravimo vse sestavine, ki jih bomo potrebovali za peko, da se segrejejo na sobno temperaturo.

Jajčne rumenjake, sladkor in zmehčano maslo sobne temperature penasto umešamo z električnim mešalnikom. To traja med 4 do 5 minut. Dodamo naribano lupinico ene limone (priporočljivo je, da uporabimo bio limono, saj gre za konzumiranje vrhnje plasti, ki je pri konvencionalni pridelavi najbolj sporna) ter kislo smetano. Vse skupaj zopet dobro zmešamo.

V posebno posodo presejemo skupaj moko, pecilni prašek in cimet. Te suhe sestavine sedaj postopoma dodajamo k jajčno sladkorni zmesi. Gnetemo tako dolgo, da dobimo kompaktno testo. Pokrijemo ga s folijo in damo za 1 uro ali več počivati na hladno.

Na pomokani površini razvaljamo testo na 3 milimetre debeline, nato začnemo z izrezovanjem piškotov z raznovrstnimi modelčki. Tukaj lahko pustimo naši ustvarjalnosti prosto pot in za vsako priložnost izberemo kakšne druge oblike modelčkov.

Cimetove piškote nalagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečemo jih v naprej ogreti klasični pečici na 180 °C med 13 do 14 minut.

Cimetove piškote z limonino lupinico ohladimo. Lahko jih postrežemo takoj, ali pa jih shranimo v škatlo za kekse in dobro zapremo, da se ne navzamejo zračne vlage in ostanejo hrustljavi. Tako jih lahko hranimo tudi po več tednov. Preden, da jih postrežemo, jih posujemo s sladkorjem v prahu, kateremu po želji dodamo še malo mletega cimeta.

Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor