Pastirska pita s korenčkom
Pastirska pita je zelo priljubljena jed tako pri nas, kot tudi po svetu. Ker pa imamo nekateri radi malo več zelenjave, je tokratna pripravljena z vmesno plastjo korenčka, ki se odlično poda tako k paradižnikovo mesni omaki, kot tudi k pire krompirju.
Pripomočki za pastirsko pito s korenčkom:
- pekač 20 x 25 cm
- ribežen
- pečica
Sestavine z pastirsko pito s korenčkom:
Za 3 osebe:
- 400 g mletega mesa
- 200 g korenčka
- 1 čebula (100 g)
- 3 stroki česna
- 400 ml domače paradižnikove mezge
- 1 žlica olja
- majaron
- timijan
- sol ali domača vegeta
- poper
Pire krompir:
- 600 g krompirja
- sol
- 50 g masla
- 1 žlica kisle smetane
Postopek za pastirsko pito s korenčkom:
Najprej damo kuhati krompir iz katerega bomo naredili pire, saj se le ta kuha najdlje. Krompir olupimo, narežemo na kocke, posolimo, nanj nalijemo vodo in kuhamo približno 30 minut.
Med tem, ko se krompir kuha, pripravimo mesno omako. Čebulo narežemo na drobno in jo prepražimo na olju. Proti koncu praženja dodamo na drobno narezan česen, počakamo da česen zadiši in dodamo mleto meso. Meso pražimo tako dolgo, da tekočina, ki se izloči iz mesa ob njegovi toplotni obdelavi, ne izpari.
Sedaj dodamo domačo paradižnikovo mezgo ter vse začimbe (sol ali domačo vegeto, poper, timijan in majaron). Vse skupaj na manjši temperaturi kuhamo približno 20 minut.
Ko je omaka kuhana, bo kuhan tudi krompir, ki mu dodamo maslo in kislo smetano ter ga pretlačimo v pire krompir. V posodo za pečenje na dno nadevamo mesno omako. Na to naribamo plast korenčka ter na vrh porazdelimo pire krompir.
V naprej ogreti klasični pečici na 170 °C pastirsko pito s korenčkom pečemo 30 minut. Ko je pečena (špički krompirja se obarvajo rahlo rjavo) vzamemo pito iz pečice in jo pustimo 10 minut, da odstoji in se vsi okusi povežejo. Nato jo postrežemo s porcijo sezonske solate.
Dober tek 😊