Ribezova omaka za hladne zimske dni
Print Friendly, PDF & Email

Ribezova omaka za hladne zimske dni je idealna omaka za svinjino, jagnjetino, perutnino, govedino in teletino. Je sladko kislega okusa in jo lahko pripravimo za dnevno uporabo ali pa kot shranek za hladne zimske dni. Ribezovo omako lahko uporabimo kot hladen preliv, ali pa jo pogrejemo, tudi ljubitelji morskih ali sladkovodnih rib jo bodo z veseljem uporabili.

Ribezova omaka za hladne zimske dni

Pripomočki za pripravo ribezove omake

  • palični mešalnik
  • pasirka, gaza ali svilena ruta

Sestavine za pripravo ribezove omake

Za 6 kozarcev po 160 ml:

  • 1500 g rdečega ribeza
  • 450 g sladkorja
  • sok 3 limon
  • 1 žličko mletega cimeta
  • 1/2 žličke mletih klinčkov
  • 1 žličko rdeče mlete sladke paprike

Postopek za pripravo ribezove omake

Ribez nabiramo v suhem vremenu in ga najprej osmukamo, da odstranimo peclje, splaknemo ga pod tekočo vodo in ga pustimo na cedilu, da voda odteče.

Ribezova omaka za hladne zimske dni

S paličnim mešalnikom jagode ribeza zdrobimo in nato s pomočjo pasirke ločimo semena in kožico od soka, če pasirke nimamo, si lahko pomagamo z gazo ali svileno ruto.

Ribezova omaka za hladne zimske dni

Iz 1500 g ribeza sem dobila 900 g ribezove mase, ki sem ji dodala polovično težo sladkorja, to je 450 g in vse začimbe (sok 3 limon, žličko mletega cimeta, žličko sladke mlete rdeče paprike in pol žličke mletih klinčkov).

Ribezovo maso premešamo, stresemo v lonec in med občasnim mešanjem kuhamo 45 minut. Med kuhanjem pripravimo čiste kozarce in pokrovčke, ki jih lahko segrejemo v pečici na 40°C, da nam med polnjenem ne počijo, če kozarci niso segreti, jih polnimo na kovinski podlagi.

Kozarce napolnimo z vrelo ribezovo maso do vrha, obrišemo rob kozarca in pokrovček in jih takoj zapremo, obrnemo za minuto ali dve na pokrovček in nato pravilno obrnemo.

Pravilno obrnjene kozarce pokrijemo z brisačo ali odejo in jih pustimo, da se počasi ohladijo. Ohlajene kozarce opremimo z nalepko s podatkom o času in vsebini shranka. Tako pripravljena ribezova omaka je uporabna najmanj eno leto.

Ribezova omaka za hladne zimske dni

Ni nujno, da so omake mesne in slane, lahko so tudi sadne. Lučka Glaser

Nasveti, pri katerih jedeh lahko uporabimo ribezovo omako:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor