Posušeni paradižniki v oljčnem olju
Print Friendly, PDF & Email

Posušeni paradižniki v oljčnem olju so aromatičen in okusen shranek, ki ga lahko uporabimo za pripravo različnih italijanskih nacionalnih jedi, pri katerih pripravljamo omako, kot polivko za testenine, rižote, solate, dodajamo ga tudi kot začimbo pri kuhanju zelenjavnih juh in enolončnic.

Posušeni paradižniki v oljčnem olju

Pripomočki za pripravo posušenih paradižnikov v oljčnem olju

  • sušilec sadja in zelenjave
  • kozarec za vlaganje s pokrovom

Sestavine za pripravo posušenih paradižnikov v oljčnem olju

Za 3 kozarce po 370 ml:

  • 2500 g zrelega paradižnika
  • 3 liste lovorja
  • 3 stroke česna
  • 3 vejice rožmarina
  • 300 ml oljčnega olja
  • sol po okusu

Priprava posušenih paradižnikov v oljčnem olju

Paradižnik operemo in ga narežemo na krhlje široke 15 do 20 milimetrov, pri rezanju odstranimo otrdele sledove peclja in semenski del.

Posušeni paradižniki v oljčnem olju

Na pladenj sušilca nalagamo krhlje pokonci, kot prikazuje fotografija, da se med sušenjem krhlji paradižnika ne primejo na pladenj. Čas sušenja, ki je najbolj primeren med 40 in 60 °C in je tudi odvisen od zrelosti paradižnika in debeline krhljev, je približno 24 ur, med sušenjem je priporočljivo, da vrstni red krožnikov dvakrat do trikrat zamenjamo, da se paradižnik enakomerno posuši.

Posušeni paradižniki v oljčnem olju

Ko se posušeni paradižnik ohladi in je na otip še mehak, ga narahlo naložimo v kozarec, da se bo oljčno olje, s katerim bomo prelili posušen paradižnik, enakomerno razlil med paradižnikom in ne bo prišlo do zračnih mehurčkov.

Posušeni paradižniki v oljčnem olju

Napolnjenim kozarcem dodamo še začimbe kot so lovor, česen, rožmarin in sol, nato vse skupaj prelijemo z oljčnim oljem, da so posušeni paradižniki in začimbe prekrite.

Posušeni paradižniki v oljčnem olju

Tako napolnjene kozarce zapremo s čistim nepoškodovanim pokrovčkom, jih opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Posušen paradižnik začnemo uporabljati po enem mesecu, ko se paradižnik, olje in začimbe dobro prepojijo. Kozarce hranimo v temnem neogrevanem prostoru, njihova uporabnost je najmanj 6 mesecev.

Posušeni paradižniki v oljčnem olju

Sem velika ljubiteljica paradižnika, tako kot pri pripravi shrankov, kot njegovi uporabi v kulinariki. Lučka Glaser

Nekaj nasvetov za shranjevanje samostojnega paradižnika ali z drugo vrsto zelenjave:

In kako si s shranki olajšamo pripravo kosila, večerje …

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor