Palačinke iz Rusije – sirniki
Sirniki, palačinke iz Rusije, ki pa niso le ruske, ampak so prav tako del ukrajinske, beloruske, latvijske in celo srbske kulinarike, vas bodo prepričale ob prvem grižljaju. Vsaj nas so očarale in so tako že nekaj let redno na jedilniku.
Pravzaprav so sirniki sladica, čeprav jih jaz pripravim kar za zajtrk ali večerjo. Ali kot spremljavo kosilu ob zelenjavni juhi. Tradicionalno se jih premaže s kislo smetano in medom in takšni so zame zmagovalna kombinacija, moji domači pa raje posežejo po domači marmeladi. Kakorkoli se boste odločili, v vsakem primeru bodo sirniki odlični! Priprava sirnikov je zelo enostavna, rezultat pa odlični, mehki sirniki s hrustljavo zapečeno skorjico in sočno sredino.
Pripomočki palačinke iz Rusije – sirnike
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine palačinke iz Rusije – sirnike
Za 3-4 osebe:
- 500 g skute
- 1 jajce (M ali L)
- 1/2 zavojčka pecilnega praška
- 2 žlici pšeničnega zdroba (okoli 35 – 40 g)
- 5 žlic gladke moke (okoli 100 g)
- ščepec soli
- malo olja (za peko)
Originalno v maso dodajo tudi 1 žlico sladkorja, ki pa jo jaz izpustim.
Priprava palačink iz Rusije – sirnikov
S samo pripravo mase pričnemo vsaj pol ure pred peko.
Vse sestavine za sirnike, palačinke iz Rusije odmerimo v posodo in zamešamo v testo. Jaz ga najraje zamešam kar v kuhinjskem robotu ali z električnim mešalnikom, saj se mi tako masa ne prijemlje na roke. Pustimo počivati vsaj pol ure.
Po tem, ko je masa počivala vsaj pol ure, segrejemo ponev, ki smo jo naoljili in s čistimi, lahko še malo vlažnimi, dlanmi oblikujemo manjše polpete – sirnike, ki jih polagamo v ogreto ponev in na nizki temperaturi počasi najprej spečemo do zlato rjave barve na eni strani, nato še na drugi. Na vsaki strani jih pecite okoli 5 minut. Pečemo jih res počasi, saj če se bodo sirniki pekli na previsoki temperaturi, bodo od zunaj sicer zapečeni, a v notranjosti še nekoliko surovi.
Postrežemo jih skupaj s poljubnim premazom; tradicionalno je to s kislo smetano in medom …
… ali pa marmelado, vročim sadjem, …
Tako zelo enostavno, a tako zelo okusno! Enostavno morate jih poskusiti.
Naj tekne!