Kalja, bosanska jed na žlico iz zelja in krompirja z jagnjetino
Kalja, bosanska jed na žlico iz zelja in krompirja z jagnjetino se je tradicionalno pripravljala v zimskih mesecih iz sestavin, ki so bile takrat na voljo. To je bila jed siromašnih družin, pogosto so jo uživali pastirji po napornem dnevu. Originalno se je pripravljala z dodatkom jagenjčkovega mesa ali “bravetine” (izraz za meso starejše ovce). Kalja je odlična tudi z dodatkom drugih vrst mesa kot sta teletina ali junetina. Receptov za to jed je v Bosni veliko. Lahko jo pripravite z manjšimi ali večjimi kosi zelja, na “belo” ali z dodatkom paradižnika in paprike. Pogosto se k jedi servira tudi kisla smetana. V zimskem času jo lahko pripravite tudi z dodatkom kislega zelja. Beseda “kalja” in sama jed pa izvirata iz arabskega sveta in označujeta gostejšo jed na žlico iz zelja, krompirja in mesa. To odlično jed so skozi zgodovino pripravljali tudi v zdravilne namene. Sama jo pripravim po nekoliko prilagojenem postopku, okus jedi je na koncu še boljši, jed pa za telo bolj zdrava.
Kalja, bosanska jed na žlico iz zelja in krompirja z jagnjetino – pripomočki:
- nož za čiščenje zelenjave
- lupilec krompirja
- deska
- nož za rezanje zelenjave
- lonec s pokrovko
- pripomoček za mešanje
Kalja, bosanska jed na žlico iz zelja in krompirja z jagnjetino – sestavine:
- 300 g očiščenega krompirja
- 80 g čebule (2 manjši čebuli)
- 100 do 120 g očiščenega korenja
- 300 g svežega belega zelja
- 600 g jagenjčkovih reber (lahko tudi drugi kosi s kostjo)
- 1 zrno česna
- 1 jušna žlica mlete sladke paprike
- 2 vejica peteršilja
- 1 vejica črne bazilike (lahko dodate tudi suhe domače začimbe)
- voda za prilivanje
- sol po okusu
Po lastnem okusu lahko dodate tudi lovorov list, poper ali pekočo papriko. Zraven se poda tudi kakšna žlica domače paradižnikove omake. Čas priprave je odvisen od starosti jagenjčka katerega meso ste uporabili, zagotovo pa vam bo priprava vzela dve uri časa.
Kalja, bosanska jed na žlico iz zelja in krompirja z jagnjetino – postopek priprave:
Drobno sesekljajte čebulo in na manjše kose narežite jagenjčkovo meso s kostmi. Čebulo, meso, sladko papriko in sol dodajte v lonec primeren za kuhanje ter prilijte toliko vode, da je meso skoraj pokrito. Pokrito dušite na tihem ognju približno eno uro (čas je odvisen od starosti jagenjčka katerega meso ste uporabili).
Med tem, ko se meso in čebula dušita občasno premešajte in po potrebi prilijte vode. Očistite in pripravite ostalo zelenjavo kot kaže fotografija. Ko je meso že skoraj gotovo dodajte na dolge rezine narezan krompir.
Ko se krompir skuha do polovice dodajte še korenje in zelje ter premešajte. Če se vam zdi jed pregosta prilijte še malo vode. Pozor! Voda naj bo topla saj z dodajanjem mrzle vode krompir lahko postane trd.
Ko sta korenje in zelje kuhana na zob (še malo trda) dodajte sesekljan česen in peteršilj. Premešajte in ugasnite ogenj.
Jed naj pred serviranjem počiva nekaj minut. K jedi ponudite svežo sezonsko solato. Če je bilo meso jagenjčka manj mastno po želji lahko dodate tudi kakšno žlico oljčnega olja.