Stročji fižol s krompirjem in sirom iz slanice
Print Friendly, PDF & Email

Stročji fižol s krompirjem in sirom iz slanice, je nasiten obrok, ki si ga lahko pripravimo v vseh letnih časih, saj priprava shrankov na različne načine, kot so vlaganje, sušenje in zamrzovanje olajša pripravo obrokov, pa tudi trgovine in tržnice so dobro založene s kmetijskimi pridelki.

Stročji fižol vsebuje veliko vitamina C in različne vitamine B, ter veliko železa, kalcija, kalija in mikroelementa mangana, je nizkokalorična zelenjava, saj 100 g stročjega fižola vsebuje samo 35 kalorij.

Krompir je že nekoč veljal za osnovo naše prehrane, saj vsebuje velik delež bioloških aktivnih snovi, ki jih naše telo potrebuje. Krompir vsebuje veliko vode, škroba, vitamin C, od mineralov pa največ kalija in fosforja.

Stročji fižol s krompirjem in sirom iz slanice

Pripomočki za pripravo stročjega fižola s krompirjem in sirom iz slanice

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za stročji fižol s krompirjem in sirom iz slanice

Za štiri osebe:

Priprava stročjega fižola s krompirjem in sirom iz slanice

Stročji fižol vložen v slanici stresemo iz kozarca na cedilo in ga splaknemo pod hladno tekočo vodo. Če uporabljamo sveže nabran stročji fižol, ga očistimo in ga skuhamo v slani vodi približno 30 minut, čas kuhanja je odvisen tudi od vrste fižola, vodo odlijemo in kuhan fižol narežemo na dolžino dva do pet centimetrov. Krompir olupimo, če je krompir mlad ga lahko samo ostrgamo, operemo in ga narezanega na kocke kuhamo 20 do 25 minut v slani vodi, čas kuhanja je odvisen tudi od vrste krompirja in velikosti kock.

Stročji fižol s krompirjem in sirom iz slanice

V kozici stopimo praženo čebulo, če uporabimo čebulo svežo, jo na masti prepražimo, da postekleni in nato dodamo na drobne kocke narezano slanino, narezan česen in vse skupaj prepražimo dve do tri minute nato dodamo še stročji fižol in vse skupaj premešamo.

Stročji fižol s krompirjem in sirom iz slanice

Kuhan krompir stresemo na cedilo, ki smo ga postavili na posodo, da lahko shranimo vodo od kuhanega krompirja, ki jo bomo potrebovali za dolivanje. Krompir, ki smo ga odcedili stresemo na fižol, dolijemo toliko krompirjeve vode, da ostane zmes stročjega fižola in krompirja gosta, če smo fižol in krompir dovolj posolili, dodatnega soljenja ni potrebno, saj je tudi slanina že slana.

Stročji fižol s krompirjem in sirom iz slanice

Ker so vse sestavine že kuhane, dodamo samo paradižnikovo mezgo in ponovno segrejemo do vrelišča. Sir iz slanice narežemo na drobne kockice, vejice sveže mete in peteršilja pa narežemo na drobno, da bomo na kraju lahko potresli po stročjemu fižolu in krompirju.Stročji fižol s krompirjem in sirom iz slanice

Skodelico naloženo s fižolom in krompirjem potresemo s na drobno narezanim sirom iz slanice, drobno narezano meto, peteršiljem, ljubitelji popra pa še popoprajo.

Stročji fižol s krompirjem in sirom iz slanice

Z majhno količino slanine in pravilno kombinacijo zelenjave, se da pripraviti čudovito kosilo ali večerjo. Lučka Glaser

Uporaba stročjega fižola v kulinariki je zelo pestra, oglejte si nekaj nasvetov:

In še nekaj nasvetov kako shranjevati stročji fižol:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor