Prekajena svinska rebra s stročjim fižolom
Prekajena svinska rebra s stročjim fižolom si pripravimo takrat, kadar potrebujemo kalorično močno hrano, ko smo fizično aktivni. Stročji fižol, ki je prepojen s sokom slanine, dobi čudovit slano sladek okus, saj je fižol iz slanice že prepojen s soljo, kakor tudi prekajena suha rebra.
Pripomočki za prekajena svinjska rebra s stročjim fižolom
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za prekajena svinjska rebra s stročjim fižolom
Za tri osebe:
- 500 g prekajenih svinjskih reber
- 30 g rdečega korenčka
- 30 g rumene kolerabe
- 3 liste lovorja
- 5 g peteršilja (svežega ali posušenega)
- 100 g svinskih ocvirkov
- 1 kozarec 720 ml v slanici vloženega fižola (lahko tudi zamrznjenega ali svežega)
- 800 ml vode
- sol po potrebi
Priprava prekajenih svinskih reber s stročjim fižolom
V lonec s pokrovko naložimo slanino, zalijemo z vodo in dodamo rdeče korenje, liste lovorja, rumeno kolerabo in sveži peteršilj, ki je lahko zamrznjen ali posušen. Lonec pokrijemo in postavimo na štedilnik in kuhamo 20 do 30 minut.
Kozarec z vloženim stročjim fižolom odpremo in vodo odlijemo, če imamo občutek, da je vonj premočan, ga lahko splaknemo pod tekočo vodo. V primeru, da uporabljamo sveži ali zamrznjeni fižol ga moramo najprej skuhati in tudi posoliti.
Juho, v kateri so se kuhala prekajena suha rebra precedimo in jo lahko shranimo za pripravo juhe ali zalivanje različnih omak, rdeči korenček in rumeno kolerabo pa narežemo in dodamo kot prilogo stročjemu fižolu in svinskim rebrcem.
V kozici stopimo mast z ocvirki,
spodaj naložimo prekajena svinska rebra, ki jih narežemo na poljubno velike kose, na vrhu pa dodamo stročji fižol, vse skupaj rahlo popečemo 5 do 10 minut.
Nato prekajena suha rebra obrnemo in jih naložimo na stročji fižol, in popečemo še 3 do 5 minut, da se tudi stročji fižol prepoji s sokom prekajenih svinskih reber.
Svinska rebra in stročji fižol nas nasitita in fizično okrepita za celi dan. Lučka Glaser
Da pa bo obrok popoln zraven priporočam:
- Krompirjev pire z muškatnim oreščkom.
- Pražen krompir z ocvirki in papriko.
- Pražen krompir.
- Riž z ajdovo kašo kot priloga.
- Rahle bige brez gnetenja.
- Pirin kruh s kislim testom.
- Koruzni kruh.
- Ovseni kruh s kvasno emulzijo.
- Hitro pripravljen polnozrnati kruh iz aparata za peko kruha.