Stročji fižol v mineštri
Print Friendly, PDF & Email

Stročji fižol, ki mu dodamo malo mesa in sveže paprike nam nudi čudovito mineštro, ki je zelo okusna, vitaminsko bogata in nas nasiti, da še nekaj ur ne bomo čutili lakote. Poznano je, da jedi na žlico lahko pripravimo v hladnih zimskih dneh kakor tudi v vročih poletnih. Mlad stročji fižol je na voljo v poletnih mesecih in je zelo primeren za shranjevanje v kisu, slanici ali zamrzovalniku, saj je v zimskem času zelo dobrodošel za pripravo različnih minešter in prilog raznim mesnim jedem.

Pripomočki za pripravo stročjega fižola v mineštri:

 • posodica za merjenje tekočin

Sestavine za pripravo stročjega fižola v mineštri

Za štiri osebe:

 • 1000 g stročjega fižola (svežega, zamrznjenega ali vloženega v slanici)
 • 500 g govejega mesa
 • 100 g čebule
 • 2 stroka česna
 • 200 g krompirja
 • 40 ml olja
 • 300 g sveže rdeče paprike
 • 1000 ml vode
 • sol po okusu
 • poper po okusu

Priprava stročjega fižola v mineštri

V loncu segrejemo olje in na njem prepražimo čebulo, da postekleni, dodamo še česen in, ko lepo zadiši po česnu, dodamo na kocke velike dva do tri centimetre narezano goveje meso. Na zmernem ognju pražimo približno deset do petnajst minut, vmes večkrat premešamo, da se meso ne prime na dno lonca.

Krompir olupimo in ga narežemo na poljubno velike kocke, kakor tudi svežo rdečo papriko in oboje dodamo prepraženem govejemu mesu. Vse skupaj premešamo in pražimo še deset do petnajst minut.

Nato dodamo še stročji fižol, ponovno premešamo in, če smo uporabili svež stročji fižol popražimo še dodatnih pet minut, da se stročji fižol zmehča, sicer pa takoj zalijemo z vodo, posolimo, lonec pokrijemo in kuhamo še deset do petnajst minut, da se zmehča tudi fižol.

Fižolova mineštra je zelo gosta jed, toda ljubitelji belega ali črnega kruha bodo z velikim veseljem zraven prigriznili tudi kos kruha. Nekoč so dejali, če ti kruh pade na tla se skloni, ga poberi in poljubi.

Kuhanje mineštre je najbolj enostavna priprava obroka, saj gospodinja potrebuje samo lonec in najmanj tri različne zelenjavne pridelke, saj meso ni obvezno. Lučka Glaser

Izbira vrste kruha je zelo velika, saj ga razlikujemo po barvi sestavini in okusu:

 1. Rahle bučne kajzerice.
 2. Rahle bige brez gnetenja.
 3. Pirin kruh s kislim testom.
 4. Koruzni kruh.
 5. Pirin kruh s cvetom žafranike.
 6. Ržen kruh z drožmi.
 7. Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
 8. Ovseni kruh s kvasno emulzijo.
 9. Črni kruh s kvasno solno emulzijo.
 10. Mlečni bel kruh iz kruhomata.
 11. Konopljin kruh iz kruhomata.
 12. Hitro pripravljen polnozrnati kruh iz aparata za peko kruha.
 13. Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
 14. Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.
Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor