Hrustljavo pečen krompir z mehko sredico
Print Friendly, PDF & Email

Obožujem pečen krompir in moja stara mama in moj ati pripravita res dobrega. Vsak na svoj način, vsak po svojem receptu. Skušala sem se približati odličnemu okusu ter temu, kar mi je pri pečenem krompirju najbolj všeč, a sem rabila dolgo, da sem ugotovila, kako to narediti, da bo res dobro: to je mehka skorjica in hrustljava skorjica. Nimam namreč rada tiste čudne, nekam plastične skorjice, ki se včasih naredi na krompirju in na tak način pripravljen krompirček je res točno tak, kot mora biti. Njami!

Hrustljavo pečen krompir z mehko sredico

Pripomočki za hrustljavo pečen krompir z mehko sredico:

Ne potrebujemo posebnih pripomočkov.

Sestavine za hrustljavo pečen krompir z mehko sredico:

Za 2-3 osebe:

  • 750 g krompirja
  • 1 žlička soli
  • 5 žlic sončničnega olja
  • 1/2 žličke sladke paprike v prahu

Postopek za hrustljavo pečen krompir z mehko sredico:

Da bomo pripravili res okusen hrustljavo pečen krompir z mehko sredico, moramo krompir najprej skuhati in potem speči. Ampak skuhati se mora le na pol. 😉 Vklopimo pečico, da se bo ogrela na 180 °C in olupimo 750 g krompirja ter ga speremo pod tekočo vodo. Na deski ga narežemo na krhlje, ki naj bodo široki približno 2 cm.

Hrustljavo pečen krompir z mehko sredico

Na štedilnik postavimo večjo posodo z vodo in vanjo damo krompir. Vodo solimo s pol žličke soli.

Hrustljavo pečen krompir z mehko sredico

Vklopimo štedilnik in ko voda zavre, kuhamo 5 minut. Potem vodo odlijemo in po potrebi krompir zvrnemo na kuhinjsko krpo, da ta popivna odvečno tekočino. Pomembno je, da na pol kuhan krompir osušimo.

Hrustljavo pečen krompir z mehko sredico

V primerno velik pekač (uporabljam teflonastega, če ga nimamo, pa si pomagamo s papirjem za peko) nalijemo 5 žlic sončničnega olja in dodamo pol žličke soli ter pol žličke sladke paprike v prahu.

Hrustljavo pečen krompir z mehko sredico

Vse skupaj dobro premešamo in dodamo na pol kuhan in osušen krompir.

Hrustljavo pečen krompir z mehko sredico

Dobro premešamo, tako da je ves krompir obdan z mešanico olja, soli in paprike. Potem damo pekač s krompirjevimi krhlji v ogreto pečico in pečemo 50 minut. Vmes dvakrat premešamo in krhlje s pomočjo kuhinjske lopatke obrnemo, da se zapečejo z vseh strani.

Hrustljavo pečen krompir z mehko sredico

Po 50 minutah poskusimo krompir, ali je dovolj pečen, torej znotraj mehak, zunaj pa mamljivo hrustljav. Če je, pekač vzamemo iz pečice, krompir pa takoj postrežemo.

Hrustljavo pečen krompir z mehko sredico

Dober tek in uživajte v odličnem pečenem krompirčku!

Če imate radi krompir ali iščete še kakšno idejo, kako ga pripraviti, poskusite te recepte:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor