Hrustljavo pečen krompir z mehko sredico
Obožujem pečen krompir in moja stara mama in moj ati pripravita res dobrega. Vsak na svoj način, vsak po svojem receptu. Skušala sem se približati odličnemu okusu ter temu, kar mi je pri pečenem krompirju najbolj všeč, a sem rabila dolgo, da sem ugotovila, kako to narediti, da bo res dobro: to je mehka sredica in hrustljava skorjica. Nimam namreč rada tiste čudne, nekam plastične skorjice, ki se včasih naredi na krompirju in na tak način pripravljen krompirček je res točno tak, kot mora biti. Njami!
Pripomočki za hrustljavo pečen krompir z mehko sredico:
- Ne potrebujemo posebnih pripomočkov.
Sestavine za hrustljavo pečen krompir z mehko sredico:
Za 2-3 osebe:
- 750 g krompirja
- 1 žlička soli
- 5 žlic sončničnega olja
- 1/2 žličke sladke paprike v prahu
Postopek za hrustljavo pečen krompir z mehko sredico:
Da bomo pripravili res okusen hrustljavo pečen krompir z mehko sredico, moramo krompir najprej skuhati in potem speči. Ampak skuhati se mora le na pol. 😉 Vklopimo pečico, da se bo ogrela na 180 °C in olupimo 750 g krompirja ter ga speremo pod tekočo vodo. Na deski ga narežemo na krhlje, ki naj bodo široki približno 2 cm.
Na štedilnik postavimo večjo posodo z vodo in vanjo damo krompir. Vodo solimo s pol žličke soli.
Vklopimo štedilnik in ko voda zavre, kuhamo 5 minut. Potem vodo odlijemo in po potrebi krompir zvrnemo na kuhinjsko krpo, da ta popivna odvečno tekočino. Pomembno je, da na pol kuhan krompir osušimo.
V primerno velik pekač (uporabljam teflonastega, če ga nimamo, pa si pomagamo s papirjem za peko) nalijemo 5 žlic sončničnega olja in dodamo pol žličke soli ter pol žličke sladke paprike v prahu.
Vse skupaj dobro premešamo in dodamo na pol kuhan in osušen krompir.
Dobro premešamo, tako da je ves krompir obdan z mešanico olja, soli in paprike. Potem damo pekač s krompirjevimi krhlji v ogreto pečico in pečemo 50 minut. Vmes dvakrat premešamo in krhlje s pomočjo kuhinjske lopatke obrnemo, da se zapečejo z vseh strani.
Po 50 minutah poskusimo krompir, ali je dovolj pečen, torej znotraj mehak, zunaj pa mamljivo hrustljav. Če je, pekač vzamemo iz pečice, krompir pa takoj postrežemo.
Dober tek in uživajte v odličnem pečenem krompirčku!
Če imate radi krompir ali iščete še kakšno idejo, kako ga pripraviti, poskusite te recepte:
- Maslen pražen krompir.
- Pečen krompir v obliki srčkov.
- Krompirjevi oblački.
- Mladi krompir z zelenim prelivom.
- Pečeni krompirjevi in korenjevi cekini.