Stročji fižol s smetano
Stročji fižol s smetano je sladko slanega okusa, kisla smetana pa mu doda še rahlo kiselkast okus, tako obrok z mešanico različnih obljublja kulinarično dobroto, ki jo je vredno pripraviti.
Stročji fižol izvira iz Mehike, Srednje in Južne Amerike od koder izvirajo vse stročnice, ki so največji vir beljakovin in hranilnih snovi. Danes je fižol razširjen po vsem svetu in ga pridelujemo tudi pri nas v Sloveniji. Mlad stročji fižol je na voljo v poletnih mesecih in je zelo primeren za shranjevanje v kisu, slanici ali zamrzovalniku, saj je v zimskem času zelo dobrodošel za pripravo solat in prilog raznim mesnim jedem.
Pripomočki za pripravo stročjega fižola s smetano
- košara za nabiranje
- nož
- cedilo
- lonec s pokrovko
- tehtnica
- kozica
- kuhalnica
- štedilnik
- skodelica
- posodica za merjenje tekočin
Sestavine za pripravo stročjega fižola s smetano
Za štiri osebe:
- 1000 g stročjega fižola
- 1000 ml vode
- 50 g masti z ocvirki
- 250 ml kisle smetane
- sol po okusu
- 1 žlica drobnjaka (svežega ali zamrznjenega)
Priprava stročjega fižola s smetano
Stročji fižol se najlažje in najlepše nabira v suhem vremenu, nabiramo še mlade stroke, ki se lepo prelomijo in ne vsebujejo nitk.
Stroke fižola očistimo, odstranimo pecelj in špico, če so stroki predolgi, jih prepolovimo ali prerežemo na tri dele. Tako pripravljene stroke operemo in jih pustimo na cedilu, da voda odteče. V lonec natočimo vodo, jo posolimo in, ko voda zavre, stresemo stroke fižola v lonec. Fižol kuhamo približno 45 minut, čas kuhanja je odvisen od vrste in zrelosti stročjega fižola.
Kuhan stročji fižol stresemo na cedilo, počakamo, da voda odteče in ga naložimo v skodelico.
V kozici segrejemo mast z ocvirki in, ko se mast stopi, takoj dodamo kislo smetano.
Vse skupaj premešamo in takoj potresemo po stročjem fižolu, ki smo ga naložili v skodelico.
Na koncu pa vse skupaj potresemo z drobnjakom in še vroče postrežemo.
Stročji fižol si lahko pripravimo od sobote do petka in od januarja do decembra, posebno pa takrat, ko si ga zaželimo. Lučka Glaser
Da pa stročjega fižola ne bo zmanjkalo, priporočam pripravo naslednjih shrankov: