Rabarbara in breskev v gostem soku
Rabarbara in breskev v gostem soku je napitek, ki je primeren za vse generacije. Rahlo kiselkast okus stebel rabarbare se pomeša s sladkobno breskvijo, dodan beli sladkor in na vrhu sladka stepena smetana pa poskrbita za piko na i temu krasnemu ter enostavno pripravljenemu posladku.
Stebla rabarbare vsebujejo veliko vitaminov kot so A, B3, B5 in seveda tudi vitamin C. Rabarbara je res polna koristnih snovi, ki jih naše telo potrebuje, saj vsebuje tudi veliko kalcija, kalija, magnezija in mangana. Listi rabarbare niso užitni zato jih zavržemo.
Pripomočki za pripravo rabarbare in breskve v gostem soku
- palični mešalnik
Sestavine rabarbaro in breskve v gostem soku
Za dve osebi:
- 150 g očiščenih stebel rabarbare
- 230 g očiščenih breskev
- 200 ml vode
- 1 žlica sladkorja
- 4 žlice stepene sladke smetane
Priprava rabarbare in breskve v gostem soku
Stebla rabarbare olupimo in olupke zavržemo, olupljena stebla pa narežemo na dolžino enega do dva centimetra.
Breskve operemo pod tekočo vodo in neolupljene narežemo na manjše kose, odstranimo jim tudi pkoščice, ki jih zavržemo.
V lonec natočimo vodo, dodamo narezano rabarbaro in kuhamo približno 15 do 20 minut, oziroma toliko časa, da stebla postanejo mehka, čas je odvisen tudi od starosti in debelini stebel rabarbare. Ko je rabarbara kuhana, dodamo narezano breskev in vse skupaj s paličnim mešalnikom sesekljamo.
Sesekljani masi dodamo sladkor, zavremo in kuhamo še dve do tri minute.
Lonec z gostim sokom ohladimo in ga nato natočimo v kozarec, dodamo še stepeno sladko smetano in ponudimo.
Lepo in okusno, primerno za vse starosti. Lučka Glaser
Iz stebel rabarbare lahko pripravimo tudi: