Jota iz kisle repe po receptu moje babice
Print Friendly, PDF & Email

Jota iz kisle repe po receptu moje babice, je kuhana po spominu na babico, ko se je še vrtela okrog štedilnika, ki smo mu takrat rekli šporget. Pri njej sem dobila prve nasvete, kako lahko v enem loncu pripravim čudovito kosilo, ki je drugi dan še bolj okusno.

Kislo repo uporabimo za pripravo različnih enolončnic in prilog ali pa jo ponudimo kot solato. Kisla repa vsebuje veliko beljakovin in ogljikovih hidratov, vitaminov B1, B2, B3, in C, ki pa jih z termično obdelavo kisle repe določen del tudi izgubimo, ostane pa prijeten kiselkast okus po repi.

Jota iz kisle repe po receptu moje babice

 

Pripomočki za pripravo jote iz kisle repe:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo jote iz kisle repe

Za osem obrokov:

  • 1000 g kisle repe
  • 300 g rdečega korenja
  • 500 g prekajene svinjine
  • 900 g krompirja
  • 2 pločevinke fižola v zrnu po 240 g
  • 200 g čebule
  • 3 stroke česna
  • 70 g svinske masti
  • 1000 ml vode
  • 200 ml paradižnikove mezge
  • 3 liste lovorja
  • 1 žlička suhega šetraja
  • sol po okusu

Priprava jote iz kisle repe

Najprej si pripravimo krompir in korenje, ki ju operemo, olupimo in narežemo na manjše kocke velike od 1 do 2 cm. V loncu stopimo mast, dodamo na drobno narezano čebulo in česen, ju prepražimo, da zadiši po kuhinji in dodamo prekajeno svinjino v enem kosu in jo prekrijemo z na drobno narezanim krompirjem in korenjem.

Jota iz kisle repe po receptu moje babice

Dolijemo 200 ml vode in lonec pokrijemo, dušimo med občasnim mešanjem 20 do 25 minut, da se korenje in krompir delno zmehčata in prepojita z okusom prekajene svinine, nato svinino odstranimo iz lonca.

Nasvet
V primeru, da prekajena svinjina še ni kuhana, jo dodatno kuhamo v posebnem loncu in vodo na koncu uporabimo za dolivanje.

Jota iz kisle repe po receptu moje babiceDelno zmehčanemu krompirju in korenju dodamo kislo repo, fižol iz pločevinke, paradižnikovo mezgo, lovor, šetraj in ostalo vodo, premešamo in kuhamo v pokritem loncu še 15 do 20 minut, nato poizkusimo in po potrebi dosolimo.

Jota iz kisle repe po receptu moje babicePrekajeno svinjino, ki smo jo vzeli iz lonca razrežemo in jo ponudimo posebej na krožniku, ali pa jo dodamo kar v postreženo repo.

Jota iz kisle repe po receptu moje babiceNi pomemben dan v tednu, pomembna je jota v skledi, ki nas nasiti in nam vrne moč in energijo.

Jota iz kisle repe po receptu moje babice

Kje so tisti časi ko smo v enem loncu skuhali kosilo za celo družino. Lučka Glaser

Nekaj nasvetov za pripravo različnih jedi iz kisle repe in zelja:

Povabim vas, da pogledate kako lahko sami kisamo repo in zelje:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor