Italijanska mineštra iz fižola in klobas
Italijanska mineštra iz fižola in klobas je gosta, okusna, nasitna in vitaminsko bogata. Pripravljena je hitro in zanjo ne potrebujemo veliko sestavin, niti začimb.
Recepti za italijanske mineštre, ki jim Italijani pravijo juhe, čeprav so goste in sestavljene iz različnih sestavin, zaradi svojih nenavadnih kombinacij, so zanimivi in privlačni. Italijani uporabljajo v večini oljčno olje, ki ga včasih zamenjajo s svinjsko mastjo, veliko pa uporabljajo paradižnik in več vrst začimb kot so, majaron, bazilika, kumina, rožmarin, origano.
Pripomočki za italijansko mineštro iz fižola in klobas
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za italijansko mineštro iz fižola in klobas
Za štiri osebe:
- 300 g klobase (Kajžarska, Kranjska, …)
- 50 ml oljčnega olja
- 180 g čebule
- 400 ml paradižnikove mezge z origanom
- 4 stroke česna ali 2 žlički narezanega
- 1 pločevinka 240 g rjavega fižola
- 150 g testenin
- morska sol po okusu
Postopek za pripravo italijanske mineštre iz fižola in klobas:
Klobaso narežemo na tanke koleščke, stresemo jih v lonec in jih med mešanjem prepečemo na zmernem ognju, da spremenijo barvo, ker klobase vsebujejo dovolj maščobe, je ni potrebno dodajati.
Popečene klobase poberemo iz lonca, v njega vlijemo oljčno olje in, ko je olje segreto, dodamo na drobno narezano čebulo in česen in ju prepražimo toliko, da čebula postekleni, nato dodamo paradižnikovo mezgo in vse skupaj zavremo za 2 do 3 minute.
V posebnem loncu skuhamo testenine po navodilu proizvajalca in jih na cedilu precedimo, vodo shranimo, saj jo lahko uporabimo za dolivanje mineštre.
V lonec k prepraženi čebuli in paradižnikovi mezgi dodamo prepečene narezane klobase, fižol iz pločevinke in kuhane testenine, dobro premešamo, poizkusimo in po potrebi dosolimo. V primeru, da se nam zdi mineštra pregosta, lahko dolijemo vodo od kuhanja testenin.
Mineštro ponudimo še vročo, v skodelici ali krožniku, v vsakem primeru bo enako okusna.
Klobasa, fižol in testenine so v italijanski kulinariki nerazdružljive. Lučka Glaser
Za zraven italijanske mineštre iz fižola in klobas pa si odrežite veliki kos domačega kruha:
- Bel kruh z drožmi.
- Rahle bučne kajzerice.
- Rahle bige brez gnetenja.
- Pirin kruh s cvetom žafranike.
- Pirin kruh s kislim testom.
- Koruzni kruh.
- Ržen kruh z drožmi.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ovsen kruh s kvasno emulzijo.
- Črn kruh s kvasno solno emulzijo.
- Mlečen bel kruh iz kruhomata.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.