Italijanska krepka mineštra – minestrone
Print Friendly, PDF & Email

Italijanska krepka mineštra – minestrone  zaradi sestavin, ki jih uporabimo, spada bolj pod mineštre kot pod juhe. Pri pripravi uporabljamo zelenjavo, ki jo imamo na razpolago, dodamo pa še panceto ali klobaso in tako dobimo krepko zelenjavno mineštro, ki je zelo priljubljena v Severni Italiji in na Primorskem.

Za pripravo mineštre obstaja veliko receptov, ki se razlikujejo od pokrajine, vasi ali posameznih gospodinj, skupno jim je veliko zelenjave in dodano meso, ki mineštro naredi krepko in nasitno.

Italijanska krepka mineštra - minesrone

Pripomočki za pripravo italijanske krepke mineštre – minestrone

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo italijanske krepke mineštre – minestrone

Za šest oseb:

  • 50 ml oljčnega olja
  • 70 g čebule
  • 3 stroki česna
  • 200 g rdečega korenja
  • 200 g graha v zrnju (svežega ali zamrznjenega)
  • 200 g stročjega fižola (svežega ali zamrznjenega)
  • 300 g krompirja
  • 400 ml paradižnikove mezge
  • 300 g klobase za kuhanje – npr. Kranjska klobasa
  • 250 g nadzemne kolerabe
  • 500 g zmlete jedilne buče (sveže ali zamrznjene)
  • 1000 ml vode
  • sol po okusu
  • sir parmezan po okusu

Priprava italijanske krepke mineštre – minestrone

V loncu segrejemo olje in na njem prepražimo na drobno narezano čebulo in česen toliko, da zadiši po čebuli, dodamo na kolobarje narezan korenček, grah in pražimo 5 do 8 minut, da se grah in korenček delno zmehčata.

Italijanska krepka mineštra - minesrone

Nato dodamo še na kocke narezan krompir in stročji fižol in pražimo še 3 do 5 minut, dodamo še paradižnik, kolerabo, buče (te pred tem naribamo ali v sekljalniku zmiksamo) in klobaso, narezano na kolobarje.

Italijanska krepka mineštra - minesrone

Ko imamo vse sestavine v loncu, jih zalijemo z vodo, posolimo in kuhamo še 8 do 10 minut.

Mineštra postane bolj okusna, če od-stoji 2 do 3 ure, še boljša pa je nasledi dan.

Že pogled na poln krožnik nam pove, da je mineštra krepka in nasitna, dodani sir, parmezan, ki si ga po želji in okusu posujemo, pa mineštro še bolj okrepi.

Dobra enolončnica ali zelenjavna juha je ogledalo vsake gospodinje, ki s svojo iznajdljivostjo pripravi čudovito kosilo ali večerjo. Lučka Glaser

Še nekaj nasvetov za pripravo domačega kruha, ki ga ponudimo zraven mineštre:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor