Italijanska krepka mineštra – minestrone
Italijanska krepka mineštra – minestrone zaradi sestavin, ki jih uporabimo, spada bolj pod mineštre kot pod juhe. Pri pripravi uporabljamo zelenjavo, ki jo imamo na razpolago, dodamo pa še panceto ali klobaso in tako dobimo krepko zelenjavno mineštro, ki je zelo priljubljena v Severni Italiji in na Primorskem.
Za pripravo mineštre obstaja veliko receptov, ki se razlikujejo od pokrajine, vasi ali posameznih gospodinj, skupno jim je veliko zelenjave in dodano meso, ki mineštro naredi krepko in nasitno.
Pripomočki za pripravo italijanske krepke mineštre – minestrone
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo italijanske krepke mineštre – minestrone
Za šest oseb:
- 50 ml oljčnega olja
- 70 g čebule
- 3 stroki česna
- 200 g rdečega korenja
- 200 g graha v zrnju (svežega ali zamrznjenega)
- 200 g stročjega fižola (svežega ali zamrznjenega)
- 300 g krompirja
- 400 ml paradižnikove mezge
- 300 g klobase za kuhanje – npr. Kranjska klobasa
- 250 g nadzemne kolerabe
- 500 g zmlete jedilne buče (sveže ali zamrznjene)
- 1000 ml vode
- sol po okusu
- sir parmezan po okusu
Priprava italijanske krepke mineštre – minestrone
V loncu segrejemo olje in na njem prepražimo na drobno narezano čebulo in česen toliko, da zadiši po čebuli, dodamo na kolobarje narezan korenček, grah in pražimo 5 do 8 minut, da se grah in korenček delno zmehčata.
Nato dodamo še na kocke narezan krompir in stročji fižol in pražimo še 3 do 5 minut, dodamo še paradižnik, kolerabo, buče (te pred tem naribamo ali v sekljalniku zmiksamo) in klobaso, narezano na kolobarje.
Ko imamo vse sestavine v loncu, jih zalijemo z vodo, posolimo in kuhamo še 8 do 10 minut.
Mineštra postane bolj okusna, če od-stoji 2 do 3 ure, še boljša pa je nasledi dan.
Že pogled na poln krožnik nam pove, da je mineštra krepka in nasitna, dodani sir, parmezan, ki si ga po želji in okusu posujemo, pa mineštro še bolj okrepi.
Dobra enolončnica ali zelenjavna juha je ogledalo vsake gospodinje, ki s svojo iznajdljivostjo pripravi čudovito kosilo ali večerjo. Lučka Glaser
Še nekaj nasvetov za pripravo domačega kruha, ki ga ponudimo zraven mineštre:
- Bel kruh z drožmi.
- Rahle bučne kajzerice.
- Rahle bige brez gnetenja.
- Pirin kruh s cvetom žafranike.
- Pirin kruh s kislim testom.
- Koruzni kruh.
- Ržen kruh z drožmi.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ovsen kruh s kvasno emulzijo.
- Črn kruh s kvasno solno emulzijo.
- Mlečen bel kruh iz kruhomata.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.