Beli fižol zabeljen z ocvirki
Print Friendly, PDF & Email

Beli fižol zabeljen z ocvirki je stara preprosta kmečka jed, ki je zelo okusna ter nasitna nasitna in je bila posebno priljubljena med kmečkim in delavskim prebivalstvom.

Fižol izhaja iz Amerike, od tam pa so ga raziskovalci prenesli v Evropo in ga sadijo v vseh državah. Poznamo nizek in visoki fižol v različnih barvah, ki se je ohranil na kmetijah, najbolj pa je poznan rjavi fižol in beli, ki je dobil ime po Makedonskem mestu Tetovo.

Fižol vsebuje veliko beljakovin in mineralov kot so cink, kalcij, magnezij, kalij, mangan, železo, vitamine A, B, C in E, vlaknine in ogljikove hidrate.

Beli fižol zabeljen z ocvirki

Pripomočki za pripravo belega fižola zabeljenega z ocvirki:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za bel fižol zabeljen z ocvirki:

Za dve osebe:

  • 150 g belega fižola v zrnju
  • 1 list lovorja
  • 500 ml vode
  • 2 žlice ocvirkov
  • morska sol po okusu

Priprava belega fižola zabeljenega z ocvirki:

Beli fižol stresemo v lonec in ga prelijemo s hladno vodo toliko, da je nivo vode 4 do 5 cm nad fižolom. Fižol, ki plava na vodi, odstranimo in ga zavržemo. Fižol namakamo 5 do 6 ur, najbolje je, da ga namočimo preko noči in ga tako naslednji dan damo kuhati takoj po zajtrku.

Beli fižol zabeljen z ocvirki

Namočenemu fižolu odlijemo vodo v kateri se je fižol namakal, dolijemo čisto vodo, toliko da je fižol prelit, dodamo list lovorja, posolimo in kuhamo približno eno uro, čas kuhanja je tudi odvisen od starosti fižola, vrste in časa namakanja. Ko je fižol kuhan, ga pustimo stati v loncu še kakšno uro, da se fižol zgosti in dobi kremasto rumenkasto barvo.

Beli fižol zabeljen z ocvirki

Tako kuhan fižol preložimo v lončeno ali porcelanasto skledo.

Beli fižol zabeljen z ocvirki

V kozici segrejemo in prepražimo ocvirke.

Beli fižol zabeljen z ocvirki

In še vroče potresemo po fižolu ki smo ga naložili v skledo.

Beli fižol zabeljen z ocvirki

Bili so časi, ko je v marsikateri družini samo skleda zabeljenega fižola nadomestila standardno današnje slovensko kosilo. Lučka Glaser

Zraven belega fižola, zabeljenega z ocvirki pa ponudimo domač kos kruha, poglejte raznovrstne recepte:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor