Beli fižol zabeljen z ocvirki
Beli fižol zabeljen z ocvirki je stara preprosta kmečka jed, ki je zelo okusna ter nasitna nasitna in je bila posebno priljubljena med kmečkim in delavskim prebivalstvom.
Fižol izhaja iz Amerike, od tam pa so ga raziskovalci prenesli v Evropo in ga sadijo v vseh državah. Poznamo nizek in visoki fižol v različnih barvah, ki se je ohranil na kmetijah, najbolj pa je poznan rjavi fižol in beli, ki je dobil ime po Makedonskem mestu Tetovo.
Fižol vsebuje veliko beljakovin in mineralov kot so cink, kalcij, magnezij, kalij, mangan, železo, vitamine A, B, C in E, vlaknine in ogljikove hidrate.
Pripomočki za pripravo belega fižola zabeljenega z ocvirki:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za bel fižol zabeljen z ocvirki:
Za dve osebe:
- 150 g belega fižola v zrnju
- 1 list lovorja
- 500 ml vode
- 2 žlice ocvirkov
- morska sol po okusu
Priprava belega fižola zabeljenega z ocvirki:
Beli fižol stresemo v lonec in ga prelijemo s hladno vodo toliko, da je nivo vode 4 do 5 cm nad fižolom. Fižol, ki plava na vodi, odstranimo in ga zavržemo. Fižol namakamo 5 do 6 ur, najbolje je, da ga namočimo preko noči in ga tako naslednji dan damo kuhati takoj po zajtrku.
Namočenemu fižolu odlijemo vodo v kateri se je fižol namakal, dolijemo čisto vodo, toliko da je fižol prelit, dodamo list lovorja, posolimo in kuhamo približno eno uro, čas kuhanja je tudi odvisen od starosti fižola, vrste in časa namakanja. Ko je fižol kuhan, ga pustimo stati v loncu še kakšno uro, da se fižol zgosti in dobi kremasto rumenkasto barvo.
Tako kuhan fižol preložimo v lončeno ali porcelanasto skledo.
V kozici segrejemo in prepražimo ocvirke.
In še vroče potresemo po fižolu ki smo ga naložili v skledo.
Bili so časi, ko je v marsikateri družini samo skleda zabeljenega fižola nadomestila standardno današnje slovensko kosilo. Lučka Glaser
Zraven belega fižola, zabeljenega z ocvirki pa ponudimo domač kos kruha, poglejte raznovrstne recepte:
- Bel kruh z drožmi.
- Rahle bučne kajzerice.
- Rahle bige brez gnetenja.
- Pirin kruh s cvetom žafranike.
- Pirin kruh s kislim testom.
- Koruzni kruh.
- Ržen kruh z drožmi.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ovsen kruh s kvasno emulzijo.
- Črn kruh s kvasno solno emulzijo.
- Mlečen bel kruh iz kruhomata.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.