Ruska zeljnata juha šči
Print Friendly, PDF & Email

Ruska zeljnata juha šči je zaradi kislega zelja rahlo kiselkastega okusa.  Juha prijetno deluje na naše telo in nas pogreje, zato je na ruskih jedilnikih pogosta. Hladno rusko podnebje je vzrok, da je ta vrsta juhe že stoletja na jedilniku, saj vsebuje veliko vitaminov in mineralov.

V Rusiji pripravljajo svojo tradicionalno juho na več načinov, z različnimi vrstami mesa, pa tudi brez njega, dodajajo tudi različno zelenjavo ali pa kuhajo s sladkim  zeljem.

Ruska juha šči

Pripomočki za pripravo ruske juhe šči

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za rusko juho šči

Za štiri osebe:

Priprava ruske juhe šči

V lonec damo na manjše kocke narezano goveje meso, lovor in 1 korenček, posolimo in kuhamo v pokritem loncu na zmernem ognju približno 1 uro.

V drugi lonec naložimo kislo zelje, dodamo na približno 2 cm velike kocke narezan krompir, polovico masla in dolijemo toliko vode, da sta zelje in krompir pokrita, lonec pokrijemo in kuhamo na zmernem ognju približno 15 minut.

Ruska juha ščiMedtem, ko se zelje in krompir kuhata, v kozico damo na drobno narezano čebulo, preostalo na drobno narezano rdeče korenje in drugo polovico masla, premešamo in prepražimo, da zadiši po čebuli, nato dodamo paradižnikovo mezgo in na drobno narezan peteršilj, premešamo in pražimo 8 do 10 minut.Ruska juha ščiPrepraženo čebulo in korenje dodamo kuhanemu zelju in krompirju, nato še kuhano govedino, juhe od govedine pa dodamo toliko, da je pokrito tudi meso, oziroma si z juho prilagodimo gostoto ruske juhe šči, ki ji na koncu dodamo  še 2 žlici moke, ki jo prej razpustimo s 100 ml vode, da moka ne ostane v grudicah.Ruska juha ščiVse dobro premešamo, pustimo vreti še 2 do 3 minute, poizkusimo in po potrebi dosolimo in ruska juha šči je kuhana, najbolj pa je okusna šele naslednji dan.

Ruska juha šči

Rusko juho šči ponudimo na krožniku ali skledi, zraven pa ponudimo črn ali ržen kruh.

Ruska juha šči

 

V kislem zelju je zakladnica vitaminov in mineralov, zato poskrbite, da ga imate tedensko na jedilniku. Lučka Glaser

Pa še nekaj nasvetov za peko kruha, ki se bo prilegel tej čudoviti zeljnati juhi.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor