Ruska zeljnata juha šči
Ruska zeljnata juha šči je zaradi kislega zelja rahlo kiselkastega okusa. Juha prijetno deluje na naše telo in nas pogreje, zato je na ruskih jedilnikih pogosta. Hladno rusko podnebje je vzrok, da je ta vrsta juhe že stoletja na jedilniku, saj vsebuje veliko vitaminov in mineralov.
V Rusiji pripravljajo svojo tradicionalno juho na več načinov, z različnimi vrstami mesa, pa tudi brez njega, dodajajo tudi različno zelenjavo ali pa kuhajo s sladkim zeljem.
Pripomočki za pripravo ruske juhe šči
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za rusko juho šči
Za štiri osebe:
- 400 g govejega mesa
- 400 g kislega zelja
- 250 g olupljenega krompirja
- 150 g očiščenega rdečega korenja
- 80 g na drobno narezane čebule
- 100 ml paradižnikove mezge z origanom
- 3 lovorovi listi
- 1 žlica na drobno narezanega peteršilja (svežega ali suhega)
- 100 g masla
- 2 žlici gladke pšenične moke
- sol po okusu
- poper po okusu
- 1 l vode
Priprava ruske juhe šči
V lonec damo na manjše kocke narezano goveje meso, lovor in 1 korenček, posolimo in kuhamo v pokritem loncu na zmernem ognju približno 1 uro.
V drugi lonec naložimo kislo zelje, dodamo na približno 2 cm velike kocke narezan krompir, polovico masla in dolijemo toliko vode, da sta zelje in krompir pokrita, lonec pokrijemo in kuhamo na zmernem ognju približno 15 minut.
Medtem, ko se zelje in krompir kuhata, v kozico damo na drobno narezano čebulo, preostalo na drobno narezano rdeče korenje in drugo polovico masla, premešamo in prepražimo, da zadiši po čebuli, nato dodamo paradižnikovo mezgo in na drobno narezan peteršilj, premešamo in pražimo 8 do 10 minut.Prepraženo čebulo in korenje dodamo kuhanemu zelju in krompirju, nato še kuhano govedino, juhe od govedine pa dodamo toliko, da je pokrito tudi meso, oziroma si z juho prilagodimo gostoto ruske juhe šči, ki ji na koncu dodamo še 2 žlici moke, ki jo prej razpustimo s 100 ml vode, da moka ne ostane v grudicah.Vse dobro premešamo, pustimo vreti še 2 do 3 minute, poizkusimo in po potrebi dosolimo in ruska juha šči je kuhana, najbolj pa je okusna šele naslednji dan.
Rusko juho šči ponudimo na krožniku ali skledi, zraven pa ponudimo črn ali ržen kruh.
V kislem zelju je zakladnica vitaminov in mineralov, zato poskrbite, da ga imate tedensko na jedilniku. Lučka Glaser
Pa še nekaj nasvetov za peko kruha, ki se bo prilegel tej čudoviti zeljnati juhi.
- Bel kruh z drožmi.
- Rahle bučne kajzerice.
- Rahle bige brez gnetenja.
- Pirin kruh s cvetom žafranike.
- Pirin kruh s kislim testom.
- Koruzni kruh.
- Ržen kruh z drožmi.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ovsen kruh s kvasno emulzijo.
- Črn kruh s kvasno solno emulzijo.
- Mlečen bel kruh iz kruhomata.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.