Porova mineštra z govejim mesom
Porova mineštra z govejim mesom je rahlo pikantnega, a sladkobnega okusa in nas na pogled spominja na goveji golaž, toda porova mineštra zaradi pora, ki je nežnejši od čebule in je osnova te mineštre, dobi drugačen okus, kot je klasičen goveji golaž.
Goveje meso vsebuje veliko koristnih vitaminov in mineralov, hkrati pa zelo malo maščob in je primerno za pripravo raznih minešter kot je porova mineštra z govejim mesom. Por vsebuje podobne sestavine kot čebula, čemaž in česen. Vsebuje aromatične snovi, ki mu dajejo ostrino in značilen vonj.
Pripomočki za pripravo porove mineštre z govejim mesom
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo porove mineštre z govejim mesom
Za štiri osebe:
- 400 g očiščenega in narezanega pora
- 500 g govejega mesa (bočnik)
- 150 g rdečega korenja
- 180 g čebule
- 50 ml olja
- 200 ml paradižnikove mezge z origanom
- 1 žlička zmletega česna
- 3 žličke rdeče mlete paprike
- 1 žlička bazilike
- sol po okusu
- poper po okusu
- 800 ml vode
- 1 žlica bele moke tip 500
Priprava porove mineštre z govejim mesom
Por operemo, odstranimo zunanje liste in ga narežemo na tanke rezance, uporabimo zemeljski beli del pora, kot tudi nadzemni zeleni del. Korenček operemo, po potrebi ostrgamo ali olupimo in ga na kuhinjskem strgalniku nastrgamo. Čebulo olupimo in jo na drobno narežemo.
Goveje meso narežemo na poljubno velike koščke, najbolj primeren kos govedine za pripravo porove mineštre je bočnik, uporabimo pa lahko tudi druge dele govejega mesa.
Na olju prepražimo čebulo, da rahlo postekleni, nato dodamo na drobno nastrgan rdeč korenček in goveje meso.
Sestavine premešamo in na zmernem ognju pražimo približno 15 minut, dodamo rdečo papriko, na drobno narezan por, mlet česen in paradižnikovo mezgo, ponovno premešamo, posolimo in pražimo približno 5 minut.
Ko je praženje končano, dolijemo vodo in kuhamo še 10 minut, med tem časom pripravimo mešanico vode in moke, ki jo dodamo med vrenjem in mešanjem porovi mineštri.
Kuhamo še 3 do 5 minut in porova mineštra je kuhana. Priporočljivo je, da se porova mineštra z govejim mesom v loncu počasi ohlaja še 20 do 30 minut, da se vonj in okus sestavin med seboj prepojijo in še izboljšajo okus. Če je potrebno jo pred postrežbo ponovno pogrejemo.
Porovo mineštro, ki nas spominja na goveji golaž, lahko ponudimo na krožniku ali v skodelici, zraven pa lahko ponudimo tudi krompir ali vse vrste domačega kruha (nekaj idej najdete na dnu recepta).
Najhitrejše, najbolj enostavne in najbolj okusne so mineštre, ki vsebujejo približno enako težo mesa kot zelenjave. Lučka Glaser
Kot prilogo lahko ponudimo:
- Kvas za vedno (droži) in pirin polnozrnat kruh.
- Rahle bučne kajzerice.
- Rahle bige brez gnetenja.
- Pirin kruh s kislim testom.
- Koruzni kruh.
- Ržen kruh z drožmi..
- Ovseni kruh s kvasno emulzijo.
- Mlečni bel kruh iz kruhomata.