Piškoti vanilice
Print Friendly, PDF & Email

Piškoti vanilice so krhki, manjši piškotki za en grižljaj, in se kar topijo v ustih. So zelo okusni in vedno dobrodošli ob kavici, čaju in ob raznih praznovanjih. Piškote pripravljamo iz enostavnih domačih sestavin, ki jih imamo gospodinje vedno doma. Izvirni recept za piškote vanilice je zelo star in prihaja iz Srbije ter Črne gore, vendar jih vsaka gospodinja pripravlja malo drugače.

Piškoti vanilice

Pripomočki za pripravo piškotov vanilice

  • pekači iz pečice
  • mešalnik za mešanje testa, lahko testo zamesimo tudi ročno
  • valjar
  • okrogel modelček za izrezovanje piškotov premera največ 3,5-4 cm

Sestavine za pripravo piškotov vanilice

  • 500 g gladke pšenične moke tip 500
  • 200 g hladne svinjske masti
  • 80 g kristalnega sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 vanilin sladkor
  • sok polovice limone
  • lupinica ene bio limone
  • 100 g breskove, malinove ali figove marmelade
  • 100 g sladkorja v prahu (v njem bomo povaljali že spečene piškote)

Postopek za pripravo piškotov vanilice

V skodelico najprej odtehtamo svinjsko mast, sladkor in vanilin sladkor, te sestavine dobro ročno ali strojno stepamo, da postane bela in puhasta.

Piškoti vanilice

Dodamo še jajce, sok in lupinico limone, ter ponovno stepamo, da se vse sestavine umešajo v rahlo puhasto kremo.

Piškoti vanilice

Sedaj pričnemo postopoma dodajati moko, mešamo počasi, da se vsa moka umeša v grudasto testo.

Grudasto testo damo na kuhinjsko površino in pričnemo ročno gnesti, da se testo poveže v gladek hlebček, sedaj damo testo v vrečko ali pa skledo s pokrovom, da se ne izsuši in ga postavimo v hladilnik preko noči, da se ohladi in poveže.

Ko nadaljujemo, hlebček testa razdelimo na štiri dele in vsak del posebej zvaljamo med peki papirjem na debelino 4 milimetre.

Sedaj vzamemo pripomoček za rezanje zvaljenega testa, ki naj ima premer 3,5 do največ 4 cm, pomagamo si lahko z manjšimi kozarčki, … narezane krogce testa naložimo na pekač obložen s peki papirjem.

Navadno pečico ogrejemo na 180 °C in v vročo pečico, na srednjo prečko, damo pekač s piškoti za 10 minut, pečene piškote naložimo na pladenj, kjer se bodo 0hladili.

Ko smo spekli vse piškote in porabili vso testo, si pripravimo izbrano marmelado in en piškot pomažemo z marmelado, ter ga pokrijemo z drugim piškotom, nato sestavljen piškot iz vseh strani povaljamo v mletim sladkorju.

Če se izogibate ali želite zmanjšati uživanje sladkorja, preskočite pomakanje piškotov v mleti sladkor.

Tako preprosto smo naredili piškote vanilice, samo še naložimo jih v posodo, ki jo lahko pokrijemo. Piškoti vanilice lahko uživamo takoj, če pa boste počakali nekaj dni, pa bodo še boljši.

Vanilice, shranjene v dobro zaprti posodi, v hladni shrambi so uporabne in okusne do 2 meseca.

Piškoti vanilice

Vedno si želim pripravljati enostavne, okusne piškote, da je ob kavici ali čaju in dobri družbi še bolj lepo. Lučka Glaser

Pripravila sem vam povezave, do mojih raznovrstnih, okusnih piškotov:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor