Rumove zvezdice – piškoti iz testomata
Rumove zvezdice so piškoti iz testomata. To so dišeči piškoti, z okusom po rumu, cimetu in nageljnovih žbicah.
Zaradi sestavin, ki jih vsebujejo, so krhki in prijetno hrustljavi, po tem receptu pečeni piškoti iz testomata nam odišavijo, ogrejejo in polepšajo naš dom. Za pomoč pa poprosimo svoje družinske člane, da pomagajo po svojih močeh, tako se bomo družili in dan bo še lepši.
Rumove zvezdice so piškoti iz testomata, ki jih bomo z veseljem ponudili najbližjim, lahko pa jih tudi spečemo več za darila.
Pripomočki za pripravo rumovih zvezdic:
- mešalnik za testo, lahko pa jih zmešamo ročno
- pečica
- pekač od pečice
Sestavine za pripravo rumovih zvezdic
Za 600 g rumovih zvezdic – piškotov iz testomata:
- 400 g pšenične moke tip 500
- 200 g masla, margarine ali svinjskega sala
- 70 g sladkorja v prahu
- 50 ml ruma
- naribana lupinica 1 bio limone
- 1 žlička mletega cimeta
- 1 žlička mletih nageljnovih žbic
Postopek za pripravo rumovih zvezdic
Maslo pravočasno postavimo na kuhinjski pult, da se ogreje in postane mehko. Tako se lažje umeša v testo. Sedaj odtehtamo vse sestavine, ki jih potrebujemo, da bo priprava testa hitreje potekala.
V skledo, kjer bomo zamesili testo za rumove zvezdice najprej presejemo moko, nato dodamo maslo, sladkor, rum, limonino lupinico, cimet in nageljnove žbice.
Vse sestavine dobro umešamo, da dobimo testo brez grudic, nato ga za 30 minut postavimo v hladilnik, da se bodo piškoti lažje in lepše oblikovali.
Pripravimo testomat in ga napolnimo s testom za piškote in izberemo model, ki ga želimo in pričnemo izdelovati piškote, kar na pekač ali pa na kuhinjsko površino.
Če nimamo testomata, lahko ročno oblikujemo testo za piškote, lahko naredimo rogljičke, kroglice … ali pa testo razvaljamo na kuhinjski površini, ki smo jo potresli z moko in izrežemo piškote z modelčki, kozarčki …
Rumove zvezdice, naložene na pekač, damo v ogreto navadno pečico na 180 °C in pečemo od 13 do 15 minut, ko se robovi piškotov rahlo obarvajo, so piškoti pečeni.
Pustimo jih ohladiti na sobni temperaturi.
Ohlajene rumove zvezdice shranimo v dobro zaprto posodo, tako ostanejo še enako dobri 3 tedne, da si jih lahko privoščimo kadar si zaželimo.
Piškoti imajo lahko tudi prijetno aromo po rumu, cimetu in nageljnovih žbicah. Lučka Glaser
Priporočam vam ogled mojih sladic:
- Piškoti s čokolado in orehi – piškoti iz testomata.
- Janeževi upognjenci.
- Krhki piškoti iz testomata.
- Salovčki.
- Salovčki – žepki z marmelado.
- Čokoladni salovi žepki z marmelado.
- Kokosove kroglice z mandlji.
- Španski vetrci.
- Domače breskvice.
- Piškoti -marmeladne tortice.
- Domača bajadera.
- Biskvitno pecivo z mareličnim prelivom.
- Skutni žepki z marmelado.
- Medenjaki s sladkornim premazom.
- Medenjaki s sladkornim ledom.
- Čokoladni medenjaki s snegom.
- Krhki flancati.
- Ocvrte miške, frittole ali uštipci.
- Kvašene miške brez jajc.
- Rogljički iz večnamenskega sladkega testa z drožmi.
- Mafini z rabarbaro.
- Piškoti za diabetike.