Linški piškoti brez jajc
Print Friendly, PDF & Email

Linški piškoti brez jajc so krhki in slastni, da se kar topijo v ustih, napolnjeni so z marmelado in posuti s sladkorjem v prahu. Ta recept sem pripravila za ljudi, ki ne smejo uživati jajc, všeč pa bodo tudi ostalim, ki obožujejo domače slaščice.

Pri peki in pripravi piškotov pa lahko povabimo na pomoč partnerja, otroke ali vnuke in jim tako polepšamo in posladkamo dan, povrhu pa bodo lahko sami izbrali svojo najljubšo marmelado, vsekakor pa lahko piškote pečemo vse dni v letu in si tako pripravimo slasten domač prigrizek za ob kavi ali čaju.

Piškoti z marmelado brez jajc

Pripomočki za pripravo linških piškotov brez jajc

 • pečica
 • pekač iz pečice, papir za peko
 • mešalnik za mešanje testa, lahko testo zamesimo tudi ročno
 • valjar modelčki za izrezovanje linških piškotov

Sestavine za pripravo linških piškotov brez jajc

Za 850 g linških piškotov brez jajc

 • 300 g pšenične moke tip 500
 • 1 pecilni prašek
 • 150 g masla, margarine ali svinjskega sala
 • 60 g kisle smetane
 • 100 g sladkorja
 • 1 vanilin sladkor
 • pol žličke mletega cimeta
 • 210 g marmelade po želji ( malinova, robidova, jagodičja, …)
 • 50 g sladkorja v prahu za posip

Postopek za pripravo linških piškotov brez jajc

Maslo, margarino ali salo imejmo vsaj 30 minut na sobni temperaturi, da bo mehko in ga bomo lažje umešali v ostale sestavine.

V skledo presejemo moko in ji dodamo pecilni prašek, sladkor in vanilin sladkor, vse sestavine premešamo, sedaj dodamo še maslo, margarino ali svinjsko salo, kislo smetano in cimet.Piškoti z marmelado brez jajcVse sestavine dobro ročno ali pa strojno vgnetemo v skledi, potem pa na delovno površino potrosimo z malo moke in testo še ročno dobro pregnetemo, da je lepo in gladko. Pokrijemo ga in shranimo v hladilniku za vsaj 30 minut, lahko tudi preko noči, da se dobro ohladi in ga bomo lažje oblikovali, potem testo razdelimo na štiri dele. Vzamemo en del hladnega testa in ga razvaljamo na debelino 3 – 4 mm. Površino, na kateri bomo valjali pred tem nekoliko posujemo z moko.

Z modelom za rožice (ali drugo obliko linških piškotov) izrežemo testo, polovici piškotov naredimo luknjico na sredini in jih naložimo na peki papir, izrezovanje piškotov ponavljamo, da porabimo vse testo. Testo, ki nam je ostalo od rezanja rožic, ponovno zgnetemo, zvaljamo in izrezujemo rožice.

Navadno pečico ogrejemo na 180 °C vanjo vstavimo pekač s piškoti in pečemo 8 do 10 minut na srednji prečki v pečici, da se piškoti lepo zapečejo. Piškote hladimo na ravni podlagi, da se nam ne ukrivijo.

Vrhnji del piškotov z luknjico potrosimo s sladkorjem v prahu, na spodnji del piškotov damo žličko marmelade po želji in prekrijemo s piškotom, ki ima luknjico in tako smo naredili linški piškot.Linški piškoti z marmelado brez jajcLinški piškoti z marmelado brez jajc so vedno dobrodošli na naši mizi ob prijetni družbi čaju ali kavici.

Piškoti z marmelado brez jajc

So dnevi, ko se preprosto moramo pocrkljati. Lučka Glaser

Poglejte še ostale moje recepte za piškote, morda vam bo kakšen še prav posebej všeč:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor