Slastna omaka iz piščančjega mesa
Print Friendly, PDF & Email

Rada skuham to slastno omako iz piščančjega mesa, saj je preprosta, rezultat pa je res okusen. Vsebuje veliko dobrih sestavin, zato je priprava nekoliko daljša, a okus to vsekakor odtehta. Omaka je primerna za poljubne testenine, riž, svaljke, njoke, cmoke, kuskus, narastke, zavitke, polpete, krompir … tako da jo res lahko kombiniramo čisto po svoje. Vsebuje čebulo, ki ji da sladkast okus, veliko začimb, ki dopolnijo aromo, piščančje prsi, ki so narezane na poljubno velike koščke, meni osebno je najljubše, da so koščki precej majhni, saj jih je tako veliko in znajdejo se prav v vsakem grižljaju. Omaki je dodan tudi paradižnik, ki ji poleg okusa in volumna daje še rdečkasto barvo. Ta omaka je res čudovita in vsestranska.

Pripomočki za omako iz piščančjega mesa:

  • večja posoda za kuhanje s pokrovko
  • deska
  • nož
  • kuhalnica
  • stirač za česen
  • papirnate brisačke
  • skodelica
  • štedilnik
  • servirna skleda po želji

Sestavine za omako iz piščančjega mesa:

Za 5 oseb:

  • 180 g čebule (lahko bele ali rdeče)
  • žlica maščobe za praženje čebule (sama uporabljam kokosovo maščobo ali sončnično olje)
  • 5 strokov česna
  • 500 g piščančjih prsi
  • 1/4 žličke soli
  • 4 dl paradižnikove omake (sama uporabljam domačo, lahko pa uporabimo tudi kupljeno)
  • 2 lista lovorja
  • 1 žlička začimbne mešanice (sama uporabljam domačo, lahko pa uporabimo tudi kupljeno)
  • ščep posušenega majarona
  • ščep posušenega origana
  • ščep posušenega šetraja
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • 1 žlička moke
  • 1 dl in 4 žlice vode
  • 1/2 žličke rdeče paprike v prahu

Postopek za omako iz piščančjega mesa:

Za to slastno omako iz piščančjega mesa najprej sesekljamo čebulo. Lahko kombiniramo in uporabimo belo in rdečo, lahko pa le eno ali drugo vrsto. Med sekljanjem čebule v ponev damo maščobo in počakamo, da se segreje, nato pa dodamo čebulo. Pokrito dušimo 15 minut na srednje visoki temperaturi, da postane rjavkasta, mehka, sladkasta. Vmes večkrat preverimo, da se ne smodi in po potrebi dodamo kakšno žlico vode. Potem dodamo 5 strtih strokov česna in odkrito pražimo 5 minut. Kako najlažje olupiti česen, si lahko pogledate tukaj.

Med dušenjem in praženjem čebule in česna pripravimo piščančje meso. Piščančje prsi speremo pod tekočo vodo, jih osušimo s papirnato brisačko in jih na deski narežemo na poljubno velike koščke. Meni je všeč, če so bolj majhni, zato jih narežem na 1-2 cm veliko. Dodamo jih v posodo in pražimo 10 minut. Takrat jih tudi posolimo in vmes večkrat premešamo. Pri soljenju je bolje, da smo skromni, saj je sol tudi v začimbni mešanici in paradižnikovi omaki, po potrebi pa na koncu ali pri jedi po okusu dosolimo.

Po 10 minutah meso postane belo in spusti nekaj vode, kar bo dalo omaki še boljši okus. Zdaj dodamo začimbe in paradižnik: ščep majarona, origana in šetraja, ki jih pomanemo med prsti, da spustijo več arome, ter 2 lovorjeva lista, 1 žličko mezge, 1 dl paradižnikove omake in 1 žličko začimbne mešanice. Vse skupaj dobro premešamo in kuhamo naprej.

V skodelico damo 1 žličko moke in 4 žlice vode. Mešamo toliko časa, da se grudice razpustijo, nato pa podmet vlijemo v omako iz piščančjega mesa in premešamo. Dolijemo še 1 dl vode, pokrijemo s pokrovko in kuhamo 30 minut na nizki temperaturi.

Ko je omaka iz piščančjega mesa kuhana, odstranimo lovorjeva lista in v omako dodamo 1 žličko rdeče paprike v prahu ter dolijemo še 3 dl paradižnikove omake.

Omaka iz piščančjega mesa je pripravljena. Nalijemo jo v servirno skledo in ponudimo poleg izbrane priloge.

Dober tek!

Poglejte jedi, ob katerih omaka iz piščančjega mesa res dobro tekne:

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.4]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor