Domača paradižnikova omaka
Print Friendly, PDF & Email

Domača paradižnikova omaka je tisto, kar najraje pripravim iz presežka zrelih paradižnikov z vrta. Prav mi pride celo leto za najrazličnejše jedi. Res je, da je pri kuhanju in vlaganju nekaj dela, a je vse odtehtano, ko greš sredi zime v klet po kozarček domačega kulinaričnega izdelka. 🙂

Pripomočki za domačo paradižnikovo omako:

  • 2 velika lonca
  • nož
  • deska
  • pasirka
  • kozarci za vlaganje
  • zajemalka
  • lijak
  • krpa ali kuhinjska rokavica
  • odeja

Sestavine za domačo paradižnikovo omako:

  • 6 kg paradižnika (uporabim različne vrste paradižnika, nisem pozorna na to, da je prav sorta pelati)
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlica suhe bazilike

Postopek za domačo paradižnikovo omako:

Domača paradižnikova omaka je sicer enostavna za pripravo, zahteva pa nekaj časa. Priprave se lotimo tako, da paradižnike najprej operemo pod tekočo vodo.

Nato jih narežemo na koščke, pri čemer jim odstranimo del pri peclju in morebitne poškodovane dele.

Narezane paradižnike vsujemo v velik lonec, ki ga pristavimo na štedilnik. Temperatura naj bo zmerna – nastajajoča paradižnikova omaka naj rahlo vre, paziti pa moramo, da se nam ne prismodi. Omako kuhamo več ur.

Nato si pripravimo pasirko, zajemalko in drug večji lonec, kamor bo spasirana omaka tekla. Pasirko postavimo na lonec in z zajemalko vanjo vlijemo kuhano omako. Nato jo prepasiramo, da steče skozi luknjice (uporabljam nastavek z najmanjšimi luknjicami), kar ostane (olupki) pa vržemo na kompost ali v zabojnik za biološke odpadke.

Postopek ponavljamo dokler ne spasiramo vse paradižnikove omake, nato pa lonec ponovno pristavimo na štedilnik. V omako vsujemo sladkor, sol in baziliko, ki jo pomanemo med prsti.

Omaka mora zavreti, medtem pa v pečico, ogreto na 100 °C postavimo očiščene kozarce za vlaganje in pokrovčke.

Iz pečice jemljemo po en ali dva kozarčka naenkrat in ju napolnimo s paradižnikovo omako. Pri tem si pomagamo z lijakom in s kuhinjsko krpo ali rokavico, da se ne opečemo, ker so kozarci vroči, omaka pa vrela. Kozarček takoj zapremo s pokrovom. Če nam slučajno kaj omake steče po kozarčku, ga obrišemo z mokro krpo.

Ko je vsa paradižnikova omaka v kozarcih, jih še enkrat zložimo na pekač in postavimo v pečico za slabih 10 minut. Nato kozarce, obrnjene navzdol položimo na odejo in jih vanjo dobro zavijemo.

Pustimo jih dva ali tri dni, da se počasi ohladijo, nato pa jih opremimo z napisi in jih postavimo v prostor, kjer shranjujemo ozimnico.

Naj vam paradižnikova omaka tekne v katerikoli jedi jo že boste uporabili. 😉

Save

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.3]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor