Narastek iz zelja
Print Friendly, PDF & Email

Narastek iz zelja rada pripravim zato, ker to okusno jed lahko pripravim hitro in vnaprej, zraven pa se priležeta kakšna omaka in skleda solate. Med dušenjem zelja lahko opravim še kakšno drugo delo in vsebino posode le občasno premešam. Zaradi nežnih sestavin se ohrani okus zelja, za poudarek pa dodam le muškatni orešček in parmezan.

narastek-iz-zelja-6

Pripomočki za narastek iz zelja:

  • deska in nož
  • posoda s pokrovko
  • ribežen
  • skodela in vilica
  • pekač (uporabila sem pekač velikosti 23 x 17 cm)
  • kos aluminijaste folije (malo večji od velikosti pekača)

Sestavine za narastek iz zelja za 2 osebi:

  • 1 manjša ali pol večje glave zelja
  • 1 žlička masla
  • 1 jajce
  • 2 žlici kisle smetane
  • 2 žlici smetane za kuhanje
  • muškatni orešček
  • 5 žlic naribanega parmezana
  • sol

Postopek za narastek iz zelja:

Zelje operemo in odstranimo poškodovane liste. Položimo ga na desko in z nožem narežemo na tanke trakove. V posodo damo žličko masla in ko se stopi, vanjo vsujemo narezano zelje. Znižamo temperaturo na srednjo vrednost in posodo pokrijemo s pokrovko. Pustimo, da se zelje nekaj časa duši, medtem pa večkrat premešamo. Zelje tudi posolimo in dušimo naprej, dokler ni povsem zmehčano. Potem ga pustimo, da se rahlo ohladi.

narastek-iz-zelja-1

K dušenemu zelju primešamo 2 žlici naribanega parmezana in malo sveže naribanega muškatnega oreščka.

narastek-iz-zelja-2

V skodelico razbijemo jajce in ga razžvrkljamo z vilicami. Primešamo mu kislo smetano in smetano za kuhanje ter vse skupaj vlijemo v posodo z zeljem.

narastek-iz-zelja-3

Maso vlijemo na pomaščen pekač, jo poravnamo in posujemo s preostankom naribanega parmezana. Če smo veliki ljubitelji sira, lahko poleg parmezana dodamo še kakšno drugo vrsto.

narastek-iz-zelja-4

Pekač pokrijemo z aluminijasto folijo, ga potisnemo v pečico in narastek iz zelja pečemo približno 45 minut na 160 °C, nato pa še približno 10 minut brez aluminijaste folije, da se bo parmezan na vrhu narastka zapekel in ustvaril hrustljavo in okusno skorjico.

narastek-iz-zelja-7

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.7]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor