Hrustljavi ocvrti šparglji
Ocvrti šparglji so malo drugačna jed, ki bo teknila tudi ljubiteljem mesa. Hrustljavo zapečeni bodo najslajši v kombinaciji s kakšno nežno omakico ali preprosto skledo solate. Priprava ni težka, saj za to jed šparglje olupimo, skuhamo, spaniramo in ocvremo.
Pripomočki za ocvrte šparglje:
- posoda za kuhanje
- večja ponev za cvrtje
- deska
- nož
- lupilec
- 3 krožniki za paniranje
- papirnate brisačke
Sestavine za ocvrte šparglje – za 2 osebi:
- 20 špargljev (ali manj, če bo več priloge)
- 1 jajce
- moka
- drobtine
- olje za cvrtje
- sol po okusu
Postopek za ocvrte šparglje:
Ocvrte šparglje pripravimo tako, da šparglje najprej olupimo, kar bomo najlažje storili z lupilcem, če tega nimamo, pa bo ok tudi nož. V posodo za kuhanje nalijemo vodo, jo solimo in pristavimo na štedilnik. Šparglje prerežemo na pol, da iz enega daljšega šparglja dobimo dva krajša, jih operemo pod tekočo vodo in vržemo v krop. Kuhamo jih približno 7 minut (poskusimo z vilico, ali so že zmehčani, a še vedno čvrsti).
Kuhane šparglje odcedimo in jih damo na papirnato brisačko ali kuhinjsko krpo, da jih osušimo.
Na tri krožnike si pripravimo živila za paniranje v naslednjem vrstnem redu: na prvi krožnik damo par žličk moke, na drugi jajce, ki ga solimo in razžvrkljamo, na tretjega pa nekaj žlic drobtin. Po nekaj špargljev naenkrat damo na prvi krožnik, jih povaljamo v moki in preložimo na drugi krožnik, da se na njih prime jajce, nato pa še drobtine.
Medtem pripravimo ponev z oljem za cvrtje in ko se to segreje, vanj položimo prve šparglje. Cvremo jih na zmerni temperaturi, da se nam ne bodo zažgali. 😉 Ponavljamo postopek paniranja, dokler ne spaniramo vseh špargljev in jih med cvrtjem obračamo, da bodo enakomerno ocvrti z vseh strani.
Ocvrte šparglje zložimo na papirnato brisačko, da ta popije odvečno maščobo, nato pa jih še vroče ponudimo poleg priloge (postregla sem jih s sirovo omako z bučkami in kuhanim rižem ter solato).
Dober tek!