Gratiniran koromač
Koromač ima precej izrazit vonj in okus po janežu. Navadno ga pripravim tako, da narezanega na rezine podušim in tako ohranim to njegovo posebnost. Tokrat pa sem si koromač zaželela pripraviti še na kakšen drug način, in sicer takega, ki bi to zelenjavo spremenil v samostojno jed. Z nekaj dodatnimi sestavinami je nastal okusen gratiniran koromač ali narastek iz koromača, bučke in kvinoje z uravnoteženim okusom in slastno skorjico iz sira.
Pripomočki za gratiniran koromač:
- deska
- nož
- posoda
- posoda s pokrovko
- skleda
- pekač (uporabila sem pravokotni pekač velikosti 23 x 17 cm)
Sestavine za gratiniran koromač za 3 osebe:
- 1 srednje velik kos koromača
- 1 manjša bučka
- 10 žlic kvinoje
- 2 jajci
- 5 žlic kisle smetane
- sol
- ščep origana
- ščep šetraja
- ščep bazilike
- maščoba za pekač
- približno 60 g sira
Postopek za gratiniran koromač:
Za gratiniran koromač najprej pripravimo koromač. Odrežemo mu vejice in korenino in ga dobro speremo pod tekočo vodo. Nato ga narežemo na tanke rezine.
Damo ga v posodo, dolijemo toliko vode, da je dno pokrito in pokrijemo s pokrovko. Na zmerni temperaturi koromač dušimo približno 15 minut. Nato bučko operemo in prerežemo po dolgem in narežemo na rezine, ki jih dodamo h koromaču. Posolimo po okusu in skupaj dušimo še približno 20 minut, da se obe vrsti zelenjave zmehčata.
V drugo posodo nalijemo vodo, jo solimo in pristavimo na štedilnik. Ko zavre, vanjo vsujemo kvinojo in jo kuhamo približno 25 minut. Poskusimo, če je dovolj mehka, in jo odcedimo.
V skledo ubijemo jajci, ju premešamo in dodamo kislo smetano. Dodamo sol in začimbe (baziliko, origano in šetraj). Vse skupaj premešamo in dodamo kuhano kvinojo ter vlijemo k podušeni zelenjavi.
Zmes za gratiniran koromač vlijemo na pomaščen pekač in čez potresemo nariban sir. Pekač položimo v ogreto pečico in gratiniran koromač pečemo okoli 30 minut na 160 °C, da na vrhu nastane zlata skorjica.
Dober tek!
Save