Rahel cvetačni narastek s porom
Rahel cvetačni narastek s porom je krasna priloga! Penasto vmešana jajca in maslo mu dajejo rahlost, mamljivo zapečena skorjica pa nadgradi mehko notranjost. Priprava je enostavna in ne morete zgrešiti. Narastek ne vsebuje moke, je pa zaradi krompirja dovolj nasiten, da je lahko tudi samostojna jed ob skledi solate.
Pripomočki za rahel cvetačni narastek s porom:
- deska
- nož
- ponev
- 2 posodi
- skleda
- mešalnik
- kozica
- tlačilka za krompir
- pekač (uporabila sem pekač velikosti 23 x 17 cm)
Sestavine za rahel cvetačni narastek s porom (za 2 osebi):
- 4 srednje veliki krompirji
- 1/3 cvetače
- 1 srednje velik por
- košček kokosove masti ali druge vrste maščobe za praženje
- 2 jajci
- 50 g masla
- 2 žlici kisle smetane
- sol
Postopek za rahel cvetačni narastek s porom:
Za rahel cvetačni narastek s porom najprej olupimo krompir in ga damo kuhat v slan krop v prvo posodo. V drugi posodi skuhamo na koščke narezano očiščeno cvetačo.
V ponvi segrejemo maščobo, na kateri bomo prepražili por. Tega očistimo pod tekočo vodo, ga sesekljamo in damo v ponev. Najbolje je, da ga pokrijemo s pokrovko, da se bo lepo zmehčal.
Jajci ubijemo v skledo in ju penasto zmešamo. Medtem v kozici stopimo maslo. Postopno ga vlivamo k stepenim jajcem in dodamo še kislo smetano.
Kuhan krompir odcedimo in pretlačimo. Enako naredimo s cvetačo. Oboje postopno vmešamo k jajčni zmesi.
Izključimo mešalnik in ročno vmešamo še prepražen oz. dušen por. Poskusimo, če je dovolj slano in po potrebi dosolimo.
Maso za rahel cvetačni narastek s porom nadevamo v pomaščen pekač, ki ga za dobre pol ure položimo v na 165 °C ogreto pečico.
Ponudimo takoj, lahko pa jemo tudi ohlajenega. Zraven se prileže kakšna slastna omaka ali le skleda solate. Dober tek! 🙂
Save