Hrustljavi mascarponovi njoki z zelišči
Hrustljavi mascarponovi njoki z zelišči so hitri in preprosti za pripravo. Nežen mascarpone je osnova za razkošje okusov zelišč, parmezan pa poskrbi za zaokrožitev le-teh. Piko na i njokom daje hrustljava skorjica, ki obdaja mehko sredico. Odlični so kot glavna jed s preprosto omako ali solato, lahko pa so tudi vmesni prigrizek ali del večerje, prav tako pa so praktični za na pot, saj so zelo dobri tudi ohlajeni.
Pripomočki za hrustljave mascarponove njoke z zelišči:
- ribežen
- skleda
- žlica
- ponev
- vilica
- mešalnik
- deska
- nož
Sestavine za hrustljave mascarponove njoke z zelišči
Za 2 osebi:
- 1 jajce
- 170 g sira mascarpone
- 150 g moke (sama uporabljam pol gladke bele in pol polnozrnate pšenične ali pirine moke)
- nekaj dodatne moke za valjanje testa
- pest svežih zelišč (rožmarin, timijan, origano)
- sol in poper po okusu
- 50 g parmezana
- nekaj žličk masla za peko njokov (najboljše je zeliščno maslo)
Postopek za hrustljave mascarponove njoke z zelišči:
V skledo vbijemo jajce in mu dodamo mascarpone. Oboje zmešamo z mešalnikom.
Z ribežnom naribamo parmezan, ki ga dodamo mascarponu. Sveža zelišča operemo pod tekočo vodo, osušimo in sesekljamo z nožem. Primešamo jih k osnovi za mascarponove njoke.
Postopno dodajamo moko oziroma mešanico obeh vrst moke in mešamo z mešalnikom. Na koncu testo ugnetemo z rokami.
Iz testa oblikujemo debelejši svaljek (ali še bolje nekaj svaljkov), ki ga z nožem narežemo na 2 cm široke koščke – njoke.
Na štedilnik postavimo ponev. Vanjo damo zeliščno ali navadno maslo in ko se stopi in segreje, v ponev naložimo njoke. Pečemo jih na zmerni temperaturi dobrih 5 minut, potem jih obrnemo, da se hrustljavo zapečejo še na drugi strani.
Pečene mascarponove njoke damo v skledo in jih takoj postrežemo, čeprav so okusni tudi, ko se že ohladijo. Pa dober tek!