Hrustljavi mascarponovi njoki z zelišči
Print Friendly, PDF & Email

Hrustljavi mascarponovi njoki z zelišči so hitri in preprosti za pripravo. Nežen mascarpone je osnova za razkošje okusov zelišč, parmezan pa poskrbi za zaokrožitev le-teh. Piko na i njokom daje hrustljava skorjica, ki obdaja mehko sredico. Odlični so kot glavna jed s preprosto omako ali solato, lahko pa so tudi vmesni prigrizek ali del večerje, prav tako pa so praktični za na pot, saj so zelo dobri tudi ohlajeni.

hrustljavi mascarponovi njoki z zelisci (10)

Pripomočki za hrustljave mascarponove njoke z zelišči:

  • ribežen
  • skleda
  • žlica
  • ponev
  • vilica
  • mešalnik
  • deska
  • nož

Sestavine za hrustljave mascarponove njoke z zelišči

Za 2 osebi:

  • 1 jajce
  • 170 g sira mascarpone
  • 150 g moke (sama uporabljam pol gladke bele in pol polnozrnate pšenične ali pirine moke)
  • nekaj dodatne moke za valjanje testa
  • pest svežih zelišč (rožmarin, timijan, origano)
  • sol in poper po okusu
  • 50 g parmezana
  • nekaj žličk masla za peko njokov (najboljše je zeliščno maslo)

Postopek za hrustljave mascarponove njoke z zelišči:

V skledo vbijemo jajce in mu dodamo mascarpone. Oboje zmešamo z mešalnikom.

hrustljavi mascarponovi njoki z zelisci (5)

Z ribežnom naribamo parmezan, ki ga dodamo mascarponu. Sveža zelišča operemo pod tekočo vodo, osušimo in sesekljamo z nožem. Primešamo jih k osnovi za mascarponove njoke.

hrustljavi mascarponovi njoki z zelisci (6)

Postopno dodajamo moko oziroma mešanico obeh vrst moke in mešamo z mešalnikom. Na koncu testo ugnetemo z rokami.

hrustljavi mascarponovi njoki z zelisci (2)

Iz testa oblikujemo debelejši svaljek (ali še bolje nekaj svaljkov), ki ga z nožem narežemo na 2 cm široke koščke – njoke.

hrustljavi mascarponovi njoki z zelisci (9)

Na štedilnik postavimo ponev. Vanjo damo zeliščno ali navadno maslo in ko se stopi in segreje, v ponev naložimo njoke. Pečemo jih na zmerni temperaturi dobrih 5 minut, potem jih obrnemo, da se hrustljavo zapečejo še na drugi strani.

hrustljavi mascarponovi njoki z zelisci (4)

Pečene mascarponove njoke damo v skledo in jih takoj postrežemo, čeprav so okusni tudi, ko se že ohladijo. Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor