Zelenjavno mesna juha
Zelenjavno mesna juha je gosta, vitaminsko bogata, zelo okusna in nasitna, za povrh pa še hitro pripravljena. Domača zelenjava je pri pripravi mesno zelenjavne juhe zelo dobrodošla, če pa nam je primanjkuje, je ponudba različne zelenjave, bodisi sveže, konzervirane ali zamrznjene zelo velika, tako da juho lahko skuhamo ob vsakem letnem času.
Pripomočki za pripravo zelenjavno mesne juhe
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo zelenjavno mesne juhe
Za šest oseb:
- 400 g korenja (svež ali zamrznjen)
- 300 g stročjega fižola (svež ali zamrznjen)
- 200 g graha v zrnju (svež ali zamrznjen)
- 100 g koruze v zrnju (iz pločevinke ali zamrznjene)
- 50 ml olja
- 500 g mešanega mletega mesa (svinjsko in goveje meso)
- 120 g čebule
- 1500 ml vode
- 200 ml paradižnikove mezge z origanom
- 1 žlica suhe jušne zelenjave
- 1 žlica sladke mlete rdeče paprike
- sol po okusu
Za podmet:
- 50 ml olja
- 2 žlice bele moke tip 500
Priprava zelenjavno mesne juhe
Pripravimo si vso zelenjavo, ki jo bomo potrebovali za pripravo zelenjavno mesne juhe, če uporabimo svežo zelenjavo iz vrta ali trgovine, moramo paziti, da je zelenjava mlada in sveža, da se bo enakomerno skuhala, lahko pa v trgovini kupimo pripravljeno mešanico zamrznjene zelenjave in si tako skrajšamo čas priprave.
Mlad korenček operemo, po potrebi ostrgamo, obrežemo in ga pustimo v dolžini 2 do 3 cm, v enaki dolžini pustimo tudi stročji fižol, zrna graha in koruzo pa oluščimo.
V loncu segrejemo olje in na njem prepražimo na drobno narezano čebulo, toliko da postekleni in tudi zadiši, dodamo mleto mešano meso in ga med občasnim mešanjem pražimo 5 do 8 minut, da spremeni barvo.
Prepraženemu mesu dodamo vso zelenjavo, zalijemo z vodo in dodamo začimbe: posušeno jušno zelenjavo, mleto sladko rdečo papriko, paradižnikovo mezgo in sol. Vse sestavine premešamo, pokrijemo lonec in kuhamo 20 do 25 minut.
Med tem časom pripravimo podmet; v ponvi na olju med stalnim mešanjem prepražimo moko, da lepo porjavi in ko moka porjavi, dodamo zajemalko juhe od kuhane zelenjave in pomešamo, da se moka razpusti.
Podmet med stalnim mešanjem dodamo kuhani juhi, lonec pokrijemo in kuhamo še 3 do 5 minut. Zelenjavno mesna juha je boljšega okusa če postoji uro ali dve, najboljša pa je naslednji dan.
Najrajši imam mešanico zelenjave in mesa v istem loncu, saj ugodno vpliva na naše želodčke. Lučka Glaser
Zraven pa lahko ponudimo tudi doma pečeni kruh:
- Krompirjev langaš.
- Bel kruh z drožmi.
- Rahle bučne kajzerice.
- Rahle bige brez gnetenja.
- Pirin kruh s cvetom žafranike.
- Pirin kruh s kislim testom.
- Koruzni kruh.
- Ržen kruh z drožmi.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ovsen kruh s kvasno emulzijo.
- Črn kruh s kvasno solno emulzijo.
- Mlečen bel kruh iz kruhomata.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.
- Kvas za vedno (droži) in pirin polnozrnat kruh.