Prvomajski goveji golaž
Print Friendly, PDF & Email

Prvomajski goveji golaž je svoje ime dobil pri praznovanju delavskega praznika, osnovne sestavine za vse vrste golaža so tradicionalno meso, čebula in vino, ostali dodatki kot so začimbe, pa so skrivnost posameznega kuharja. Golaž je najbolj okusen naslednji dan, v hladilniku pa počaka tudi do tri dni, toda pri ponovnem segrevanju ga preložimo v manjšo posodo toliko, kot ga bomo uporabili za naslednji obrok.

Prvomajski goveji golaž

 

Pripomočki za goveji golaž

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za prvomajski goveji golaž

Za deset oseb:

  • 2 kg govejega mesa
  • 1 kg čebule
  • 50 g svinjske masti
  • 1 žlica mlete rdeče paprike
  • 1 žlica svežega ali suhega majarona
  • 1/2 žličke mletih listov lovorja
  • 1/2 žličke  mlete kumine
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 500 g krompirja
  • 600 ml vode
  • 200 ml rdečega vina
  • poper po okusu
  • morska sol po okusu

Priprava prvomajskega govejega golaža

Goveje meso narežemo na kose velike približno 3 cm, če meso kupujemo pri mesarju je najbolje, da mu zaupamo svoje želje in nam bo meso narezal že v mesariji. Čebulo olupimo in jo na ročnem strgalniku, narežemo na drobno, pri tem si prihranimo tudi kakšno solzo, saj je vpliv čebule na oči pri rezanju na strgalniku dosti manjši.

Prvomajski goveji golaž

V loncu stopimo mast in na njej prepražimo čebulo, da postekleni in dodamo vse vse začimbe kot so: paprika, majaron, lovor, kumina, poper, paradižnikova mezga in sol. Ko dodamo vse sestavine, dobro premešamo in med stalnim mešanjem na zmernem ognju pražimo 2 do 3 minute.

Prvomajski goveji golaž

Nato dodamo  meso in vodo, dobro premešamo, pokrijemo lonec in na zmerni temperaturi, da počasi vre, kuhamo 2 do 3 uri. Med kuhanjem golaž večkrat premešamo, da se ne prime na dno posode, poizkusimo če je meso kuhano, saj je čas kuhanja odvisen tudi od vrste in kvalitete mesa.

Prvomajski goveji golaž

Krompir olupimo in ga naribamo na ročnem strgalniku, ko ugotovimo, da je meso dovolj mehko, dodamo še nariban krompir in vino, premešamo in kuhamo v pokritem loncu še 15 minut.

Prvomajski goveji golaž

Golaž je najbolj okusen, če po kuhanju postoji v loncu še uro ali dve, preden ga ponudimo, še bolj okusen pa je naslednji dan, če pa ga ohlajenega postavimo v hladilnik ali hladno shrambo nas bo počakal tudi tri dni, če ga ne bomo prej pojedli.

Prvomajski goveji golaž

Golaž postrežemo še vroč, s kruhom ali polento, lahko pa si za prilogo pripravimo tudi druge vrste testenin ali krompirja, tudi kruhove cmoke.

Prvomajski goveji golaž

Zaradi dolgotrajnega in zamudnega kuhanja golaža so prvomajski prazniki najbolj primerni za pripravo takšne dobrote. Lučka Glaser

Nekaj predlogov in nasvetov, kaj lahko pripravimo vedno zraven golaža:

In vedno najboljši domači kruh, ki ga lahko spečemo med dolgotrajnim kuhanjem golaža:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor