Prvomajski goveji golaž
Prvomajski goveji golaž je svoje ime dobil pri praznovanju delavskega praznika, osnovne sestavine za vse vrste golaža so tradicionalno meso, čebula in vino, ostali dodatki kot so začimbe, pa so skrivnost posameznega kuharja. Golaž je najbolj okusen naslednji dan, v hladilniku pa počaka tudi do tri dni, toda pri ponovnem segrevanju ga preložimo v manjšo posodo toliko, kot ga bomo uporabili za naslednji obrok.
Pripomočki za goveji golaž
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za prvomajski goveji golaž
Za deset oseb:
- 2 kg govejega mesa
- 1 kg čebule
- 50 g svinjske masti
- 1 žlica mlete rdeče paprike
- 1 žlica svežega ali suhega majarona
- 1/2 žličke mletih listov lovorja
- 1/2 žličke mlete kumine
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 500 g krompirja
- 600 ml vode
- 200 ml rdečega vina
- poper po okusu
- morska sol po okusu
Priprava prvomajskega govejega golaža
Goveje meso narežemo na kose velike približno 3 cm, če meso kupujemo pri mesarju je najbolje, da mu zaupamo svoje želje in nam bo meso narezal že v mesariji. Čebulo olupimo in jo na ročnem strgalniku, narežemo na drobno, pri tem si prihranimo tudi kakšno solzo, saj je vpliv čebule na oči pri rezanju na strgalniku dosti manjši.
V loncu stopimo mast in na njej prepražimo čebulo, da postekleni in dodamo vse vse začimbe kot so: paprika, majaron, lovor, kumina, poper, paradižnikova mezga in sol. Ko dodamo vse sestavine, dobro premešamo in med stalnim mešanjem na zmernem ognju pražimo 2 do 3 minute.
Nato dodamo meso in vodo, dobro premešamo, pokrijemo lonec in na zmerni temperaturi, da počasi vre, kuhamo 2 do 3 uri. Med kuhanjem golaž večkrat premešamo, da se ne prime na dno posode, poizkusimo če je meso kuhano, saj je čas kuhanja odvisen tudi od vrste in kvalitete mesa.
Krompir olupimo in ga naribamo na ročnem strgalniku, ko ugotovimo, da je meso dovolj mehko, dodamo še nariban krompir in vino, premešamo in kuhamo v pokritem loncu še 15 minut.
Golaž je najbolj okusen, če po kuhanju postoji v loncu še uro ali dve, preden ga ponudimo, še bolj okusen pa je naslednji dan, če pa ga ohlajenega postavimo v hladilnik ali hladno shrambo nas bo počakal tudi tri dni, če ga ne bomo prej pojedli.
Golaž postrežemo še vroč, s kruhom ali polento, lahko pa si za prilogo pripravimo tudi druge vrste testenin ali krompirja, tudi kruhove cmoke.
Zaradi dolgotrajnega in zamudnega kuhanja golaža so prvomajski prazniki najbolj primerni za pripravo takšne dobrote. Lučka Glaser
Nekaj predlogov in nasvetov, kaj lahko pripravimo vedno zraven golaža:
- Beli žganci s krompirjem.
- Koruzni žganci.
- Koruzno krompirjevi žganci.
- Najslajši ajdovi žganci.
- Ajdovi žganci s krompirjem.
- Polenta za vse generacije.
- Krompirjev pire z muškatnim oreščkom.
- Pire krompir s korenčkom.
- Pire krompir z rumeno kolerabo.
- Pire krompir z rdečo peso.
- Slan krompir v kosih za začetnike.
In vedno najboljši domači kruh, ki ga lahko spečemo med dolgotrajnim kuhanjem golaža:
- Bel kruh z drožmi.
- Rahle bučne kajzerice.
- Rahle bige brez gnetenja.
- Pirin kruh s cvetom žafranike.
- Pirin kruh s kislim testom.
- Koruzni kruh.
- Ržen kruh z drožmi.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ovsen kruh s kvasno emulzijo.
- Črn kruh s kvasno solno emulzijo.
- Mlečen bel kruh iz kruhomata.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.