Štrukelj s starim kruhom in skuto
Print Friendly, PDF & Email

Štrukelj s starim kruhom in skuto je okusna priloga ob golažu, omakah, pečenkah, zrezkih … pa še stari suhi kruh koristno uporabimo za okusno kosilo ali večerjo. Štruklji s starim kruhom in skuto so nasitni, primerno slani, okus in vonj pa rahlo po drobnjaku, lahko pa, namesto drobnjaka, uporabimo tudi mlado čebulo.

Pripomočki za pripravo štrukljev s starim kruhom in skuto:

  • 2 skledi
  • žlica
  • vilice
  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočin
  • streč folija za živila
  • manjša kozica
  • kozica s pokrovko
  • penovka
  • štedilnik

Sestavine za pripravo štrukljev s starim kruhom

Za 1300 g štrukljev ali 6 oseb:

  • 150 g suhega kruha
  • 300 ml mleka
  • 15 g svinjske masti ali olja po želji
  • 4 žlice  drobnjaka (zamrznjenega ali svežega)
  • 2 žlici drobno narezanega peteršilja
  • 500 g puste nepasirane skute (10% m.m.)
  • 2 jajci
  • 1 poravnana žlička morske soli ali po okusu
  • poper po želji in okusu
  • 150 g pšenične moke tip 500

Priprava štrukljev s starim kruhom in skuto

Najprej v skledo vlijemo mleko in v njem namočimo na rezine narezan star, suh kruh.

V manjšo kozico damo maščobo po želji in na maščobi med stalnim mešanjem prepražimo drobnjak, ki smo ga pred tem drobno narezali, da zadiši in postekleni. Medtem, ko pražimo drobnjak, kruh, ki se namaka, na vsake toliko časa malo premešamo, da se bo ves kruh napojil z mlekom.

Prepražen drobnjak dodamo namočenemu kruhu, ki mu dodamo še peteršilj, vse sestavine dobro premešamo in z žlico kruhove rezine sesekljamo na manjše kose. 

V skledo damo skuto in jajci ter dobro premešamo z vilicami, nato v skledo dodamo še v mleku namočen kruh z dodatki ter posolimo in po želji še popopramo.

Vse sestavine dobro z vilicami premešamo in nato dodamo še moko in ponovno dobro premešamo.

Maso za štruklje iz starega kruha in skute naložimo z žlico na streč folijo za živila in jo zavijemo, na vsakem koncu pa folijo zavežemo.

Opomba avtorice
Priporočam, da razdelite maso na dva dela in pripravite dva štruklja, zaradi lažjega rokovanja in kuhanja.

V dovolj veliko posodo za kuhanje nalijemo vodo (okoli 2 l)  in jo pristavimo na štedilnik, da zavre. Vrelo vodo solimo in vanjo položimo pripravljena štruklja in ju pokrita kuhamo 20 minut na eni strani, potem ju obrnemo in kuhamo na zmernem ognju še 15 minut. Kuhana štruklja vzamemo iz vode in položimo na večji krožnik ter odstranimo streč folijo za živila.

Štruklje s starim kruhom in skuto narežemo na približno 2 cm široke rezine in še tople ponudimo.

Kruh je vsestransko uporaben. Lučka Glaser

Pripravila sem vam še nekaj idej, kaj ponuditi poleg teh odličnih štrukljev iz starega kruha in skute.

  1. Tradicjonalni segedin ali golž s kislim zeljem.
  2. Slastna jetrca s polento.
  3. Okusne polnjene paprike.
  4. Slavnostna svinjska pečenka v pečici.
  5. Junčji zrezki po vrtnarsko z širokimi rezanci
  6. Slastna mrežna pečenka.
  7. Vampi po tržaško.
  8. Lisičke v smetanovi omaki.
  9. Kumarična omama s krompirjem.
  10. Pljučka v omaki s krompirjem.
  11. Jabolčna čežana s pire krompirjem.
  12. Pečena piščančja prsa iz pečice.
  13. Čufti s proseno kašo iz pečica.
  14. Bučke v omaki.
  15. Ledvice v omaki.
  16. Kumare v omaki s kranjsko klobaso.
  17. Telečja rebra na posteljici iz zelenjave.
Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor