Kruhovi cmoki
Print Friendly, PDF & Email

Kruhove cmoke postrežemo kot prilogo raznim omakam, golažu, pečenki in enolončnicam. Zaradi njihove sestave so zelo okusni, nasitni in priljubljeni. Okus kruhovih cmokov je zelo odvisen od vrste moke iz katere je bil pečen kruh ali pekovski izdelki, ki jih uporabimo.

Kruhovi cmoki so tudi zelo koristen način kako porabiti star kruh in druge pekovske izdelke.

Pripomočki za pripravo kruhovih cmokov:

  • deska za rezanje
  • nož
  • pekač v velikosti pečice
  • ponev
  • tehtnica
  • kuhalnica
  • skleda za mešanje in izdelavo cmokov
  • lonec
  • skleda za kuhane cmoke
  • penovka
  • štedilnik

Sestavine za pripravo kruhovih cmokov

Za približno 11 kruhovih cmokov po 70 g:

  • 300 g kruha (svežega ali starega)
  • 50 g –  60 g čebule
  • 180 g kisle smetane
  • 2 jajci
  • 100 g gladke bele moke tip 500
  • 5 vejic peteršilja
  • poper po okusu
  • žlica olja ali domače masti
  • sol po okusu

Postopek priprave kruhovih cmokov

Pripravimo si vse sestavine, ki jih bomo potrebovali za pripravo kruhovih cmokov, da med pripravo ne bomo iskali sestavin in si bomo lahko pripravili kruhove cmoke, ki bodo okusni in tudi lepo oblikovani, da jih bomo ponosno postavili na mizo in tako presenetili svoje domače in tudi goste.

Če uporabimo svež kruh, ga narežemo na drobne kocke, velike približno en centimeter in jih damo v pekač iz pečice. V pečici, ki jo segrejemo na 80 °C posušimo kruhove kocke toliko, da jih s prsti še lahko stisnemo, to je približno 10 do 15 minut.

V primeru, da imamo že star kruh, sušenje kruha v pečici ni potrebno in ga tako samo narežemo na kocke.

Čebulo olupimo in jo na drobno sesekljamo, v ponvi segrejemo olje ali mast in na njem prepražimo na drobno narezano čebulo, da lepo porumeni.

V dovolj veliko skledo stresemo posušene kruhove kocke, prepraženo na drobno narezano čebulo, kislo smetano, jajca, poper, sol in na drobno narezan peteršilj. Vse skupaj dobro premešamo in pustimo stati dvajset minut, da se vse sestavine povežejo med seboj. Po dvajsetih minutah dodamo moko in ponovno vse skupaj dobro premešamo in oblikujemo poizkusni cmok, ki ga damo kuhati v vrelo vodo. Če nam poizkusni cmok po desetih minutah razpade, moramo dodati še žlico moke.

Ko poizkusni kuhan cmok lepo naraste in ne razpade, oblikujemo še ostale cmoke in jih damo kuhati v vrelo slano vodo in jih na zmernem ognju kuhamo deset minut.

Kuhane cmoke s penovko poberemo iz vrele vode, jih naložimo v skledo in jih še vroče ponudimo kot prilogo.

To je cmok, ki nam v grlu ne zastane. Lučka Glaser

Ponudite jih kot prilogo poleg:

Ocena:
Skupaj: 23 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor