Bogata ješprenjeva enolončnica
Print Friendly, PDF & Email

Bogata ješprenjeva enolončnica je odlična izbira, ko želite pojesti nekaj enostavnega “na žlico” in hkrati zaužiti vsa potrebna hranila za nemoteno delovanje telesa. Omamno dišeča jed vas bo nasitila in popeljala v pretekle čase, ko je ješprenj na naše krožnike zašel bolj pogosto. Ješprenj je odlična žitarica, bogata z vlakninami in hranili. Ko pa mu dodate še izbrane sestavine, je pripravljena jed na žlico zmagovalna. Hitra priprava je enostavna tudi za začetnike, lahko jo tudi pogrejete, saj ne vsebuje krompirja.

Če ste ljubitelj jedi na žlico vam priporočam tudi:

V hladnih dneh vas bo pogrela tudi:

Bogata ješprenjeva enolončnica – pripomočki:

  • ni posebnih pripomočkov

Bogata ješprenjeva enolončnica – sestavine:

  • 2 dl ješprenja
  • 100 g svinjskega mesa za segedin
  • 200 g zamrznjenega graha
  • 1 srednje velika čebula
  • 2 dl svinjske juhe iz kosti (lahko tudi kateri drug jušni bujon ali juha)
  • 50 g zamrznjenih ali suhih jurčkov (lahko uporabite tudi jurčke v prahu)
  • 100 g korenja
  • 1 podolgovata paprika
  • 50 g gomoljne zelene
  • 1 do 2 zrna česna
  • 2 jušni žlici oljčnega olja
  • čajna žlička mešanice domačih sušenih začimb
  • voda za kuhanje ješprenja
  • voda za prilivanje pri kuhanju enolončnice
  • sol po okusu
  • po želji tudi sveže mleti poper ali malo čilija

Količina sestavin je primerna za dve osebi, čas priprave 45 minut.

Bogata ješprenjeva enolončnica – postopek priprave:

Z kuhinjsko merico odmerite 2 dl ješprenja, ga operite, prilijte vodo ter posolite. Na tihem ognju ješprenj skuhajte, medtem pa očistite zelenjavo in pripravite ostale sestavine. Če imate meso zamrznjeno ga narežite na poljubne kocke, ko je še nekoliko zamrznjeno.

V posodo za kuhanje enolončnice dajte eno sesekljano čebulo, narezano meso in 2dl jušnega bujona. Premešajte ter dušite na tihem ognju, da se čebula in meso zmehčata.

Dolijte 4 dl vode, dodajte jurčke in grah ter po okusu posolite. Na poljubne kose nasekljajte očiščen gomolj zelene, korenček in papriko. Zelenjavo dodajte k ostalim sestavinam in po potrebi še prilijte vode ali dosolite.

Ko se zelenjava skuha na zob (naj bo še nekoliko trda) dodajte kuhan ješprenj ter premešajte.

Po lastnem okusu še prilijte vode. Odvisno od tega ali želite bol gosto ali tekočo jed na žlico. Ko vsebina ponovno rahlo zavre je bogata ješprenjeva enolončnica gotova. Posodo odstavite z ognja, dodajte 1 do 2 strta zrna česna, 2 jušni žlici oljčnega olja in čajno žličko zdrobljene mešanice domačih začimb.

Premešajte ter po nekaj minutah še toplo ponudite.

Pameten nasvet
Če se vam zdi kuhanega ješprenja preveč ga lahko v hladilniku prihranite še kakšen dan za dodatek solatam.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Tako sestavljena enolončnica je bogata z vlakninami, ker ne vsebuje krompirja jo lahko tudi večkrat pogrejete. Če jed pripravljate za diabetike dodajte korenje in gomolj zelene proti koncu priprave enolončnice. Tako, da bosta ti dve sestavini še nekoliko trdi, ko bo jed gotova. Korenju in gomoljni zeleni se med termično obdelavo zelo zviša glikemični indeks zato v kuhani ali prekuhani obliki ti dve živili nista primerni za diabetike. Začimbe in oljčno olje dodane na koncu priprave jedi bodo tako ohranile svojo popolno vrednost in v obroku dvignile živo energijo, dodale antiseptično moč ter prispevale tisto božansko aromo in okus “za prste obliznit”.  Ob jedi na žlico lahko ponudite tudi skledo izbrane sveže solate tako se bo kuhani jedi, ki ima po presnovi na telo kisli učinek le ta dvignil do sprejemljive mere. Pred obrokom za boljšo prebavo popijte tudi kozarec vode sobne temperature.
Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor