Jurčki v prahu – odlična začimba
Print Friendly, PDF & Email

Iz posušenih jurčkov lahko pripravimo vrsto okusnih jedi. Posušeni zavzamejo kar nekaj prostora in, če ga nimamo, si lahko pomagamo s pripravo gobjega prahu. Enostavno pripravljena začimba, ki ne zavzame veliko prostora in je priročna za hitro pripravo jedi  je kot dodatek lahko čudovita popestritev vaše “kuharije”. Zmeljete lahko le del vašega posušenega gobjega shranka in v shrambi bo takoj nekoliko več prostora. Majhen kozarček gobjega prahu vsebuje veliko zato je za popestritev jedi dovolj že majhna žlička. Kozarček z gobjim prahom je lahko tudi odlično darilce za gurmanske prijatelje.

Jurčki v prahu – odlična začimba – pripomočki:

  • električni sekljalnik
  • manjši stekleni kozarčki z pokrovom

Jurčki v prahu – odlična začimba – sestavine:

  • posušeni jurčki

Uporabite lahko tudi mešane sušene gobe (lisičke, marele) vendar imajo najlepšo aromo prav jurčki.

Jurčki v prahu – odlična začimba – postopek priprave:

Najprimernejši jurčki za sušenje so tisti, ki so že nekoliko večji in niso več primerni za zamrzovanje. Sama jih najraje sušim na povoskanem papirju ob topli peči (kaminu) z primerno razdaljo saj temperatura sušenja ne sme preseči 60 °C (kar se ob kaminu, ki ga zakurite preveč lahko zgodi kar hitro). Z nekajkratnim obračanjem so gobje rezine v nekaj dneh naravno suhe “kot poper”. Takšne, naravno in hitro posušene so najboljše, saj ohranijo svojo bogato aromo in poln okus. Dobijo svilnat otip, ob upogibu počijo in imajo lepo svetlo barvo. Vedno jih vsaj polovico tudi zmeljem v prah, da tako prihranim prostor v shrambi in seveda čas priprave jedi, ko se mi mudi. Tu pa je še nekaj, kar velja omeniti? Po hiši tako omamno prijetno diši, ko se gobe sušijo naravno.

Posušene gobje rezine nadevate v električni sekljalnik in jih zmeljete na vam ljubo granulacijo. Gobji prah lahko naredite tudi pozneje, ko so gobje rezine že skladiščene. 

Prah pospravite v majhne steklene kozarčke in dobro zaprete. Hranite ga na temnem mestu, na sobni temperaturi, kar med ostalimi posodicami z začimbami.

Nekaj namigov, kako ga lahko uporabite:

Za močnejšo aromo in okus žličko gobjega prahu lahko dodate tudi v enolončnice na žlico, divjačinske golaže ali gobje juhe.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu. Okusno pripravljeno hrano vedno jem počasi, tako je užitek večji in traja dlje, tako zadovoljim vse moje čute, zadovoljno pa je tudi moje telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji. Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor