Jurčki v prahu – odlična začimba
Print Friendly, PDF & Email

Iz posušenih jurčkov lahko pripravimo vrsto okusnih jedi. Posušeni zavzamejo kar nekaj prostora in, če ga nimamo, si lahko pomagamo s pripravo gobjega prahu. Enostavno pripravljena začimba, ki ne zavzame veliko prostora in je priročna za hitro pripravo jedi  je kot dodatek lahko čudovita popestritev vaše “kuharije”. Zmeljete lahko le del vašega posušenega gobjega shranka in v shrambi bo takoj nekoliko več prostora. Majhen kozarček gobjega prahu vsebuje veliko zato je za popestritev jedi dovolj že majhna žlička. Kozarček z gobjim prahom je lahko tudi odlično darilce za gurmanske prijatelje.

Jurčki v prahu – odlična začimba – pripomočki:

  • električni sekljalnik
  • manjši stekleni kozarčki z pokrovom

Jurčki v prahu – odlična začimba – sestavine:

  • posušeni jurčki

Uporabite lahko tudi mešane sušene gobe (lisičke, marele) vendar imajo najlepšo aromo prav jurčki.

Jurčki v prahu – odlična začimba – postopek priprave:

Najprimernejši jurčki za sušenje so tisti, ki so že nekoliko večji in niso več primerni za zamrzovanje. Sama jih najraje sušim na povoskanem papirju ob topli peči (kaminu) z primerno razdaljo saj temperatura sušenja ne sme preseči 60 °C (kar se ob kaminu, ki ga zakurite preveč lahko zgodi kar hitro). Z nekajkratnim obračanjem so gobje rezine v nekaj dneh naravno suhe “kot poper”. Takšne, naravno in hitro posušene so najboljše, saj ohranijo svojo bogato aromo in poln okus. Dobijo svilnat otip, ob upogibu počijo in imajo lepo svetlo barvo. Vedno jih vsaj polovico tudi zmeljem v prah, da tako prihranim prostor v shrambi in seveda čas priprave jedi, ko se mi mudi. Tu pa je še nekaj, kar velja omeniti? Po hiši tako omamno prijetno diši, ko se gobe sušijo naravno.

Posušene gobje rezine nadevate v električni sekljalnik in jih zmeljete na vam ljubo granulacijo. Gobji prah lahko naredite tudi pozneje, ko so gobje rezine že skladiščene. 

Prah pospravite v majhne steklene kozarčke in dobro zaprete. Hranite ga na temnem mestu, na sobni temperaturi, kar med ostalimi posodicami z začimbami.

Nekaj namigov, kako ga lahko uporabite:

Za močnejšo aromo in okus žličko gobjega prahu lahko dodate tudi v enolončnice na žlico, divjačinske golaže ali gobje juhe.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor