Kunec z jesensko zelenjavo “na žlico”
Print Friendly, PDF & Email

Kunčje meso je eno najbolj zdravih beljakovinskih živil. Ker vsebuje malo maščobe je pogosto suho in pusto toda z dodatkom zelenjave ga lahko hitro in enostavno pripravite v sočni in okusni jedi na žlico. Z dodatkom vse jesenske zelenjave, ki vam je na voljo boste na svoj krožnik postregli odlično in zdravo jed.

Kunec z jesensko zelenjavo “na žlico” – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož za čiščenje zelenjave
  • nož za sekljanje
  • lonec s pokrovko
  • pripomoček za mešanje

Kunec z jesensko zelenjavo “na žlico” – sestavine:

  • 200 g kunčjega mesa (predvsem tisti deli, ki niso primerni za peko: rebrca, vrat, hrbet, sprednje nogice)
  • 3 do 4 raznobarvne sladke feferone
  • 1 do 2 manjše rumene paprike
  • 1 manjša zelena paprika
  • 1 manjši korenček
  • sveža stebla peteršilja
  • vejica cvetočega origana
  • 1 lovorov list
  • groba morska sol po okusu
  • sveže mlet poper po okusu
  • 3 do 4 dl vode
  • 150 do 200 g očiščenega na manjše koščke narezanega krompirja
  • 150 d0 200 g na manjše koščke narezane hokaido buče (kar z olupkom)
  • zrno česna
  • 1 do 2 vejici svežega peteršilja
  • 2 žlici oljčnega olja

Čas priprave cca 45 minut, količine so primerne za dve osebi.

Kunec z jesensko zelenjavo “na žlico” – postopek priprave:

Kunčje meso narežite na manjše koščke. V lonec za kuhanje položite stebla peteršilja, vejico cvetočega origana, 1 lovorov list, narezano meso ter dodajte grobo mleto sol in prilijte vodo. Kuhajte pokrito na tihem ognju 15 minut.

Dodajte na manjše kose sesekljane paprike in korenček in po potrebi prilijte vode. Kuhajte pokrito še 15 minut.

Med tem očistite in narežite krompir in hokaido bučo na manjše koščke. Iz lonca vzemite stebla peteršilja in origana saj so bila dodana le za boljšo aromo jedi. Dodajte narezan krompir i bučo ter po potrebi prilijte še malo vode (sami presodite kako gosto jed na žlico želite – sama imam raje bolj gosto, zato vode dodam manj).

Kuhajte pokrito na tihem ognju še toliko časa, da je krompir kuhan (tudi buča potrebuje za kuhanje toliko časa kot krompir). Odstavite z ognja ter po lastnem okusu dodajte sesekljan česen, peteršilj in oljčno olje.

Pameten nasvet
Ponudite vročo jed. Jedi ne pogrevajte saj vsebuje krompir, ki je z vsakim segrevanjem slabše prebavljiv. Dodatek paprike in buče naredi jed sladko zato kar kliče po dodatku pikantne sveže solate. Sama bi izbrala mešanico radiča (ki bo z grenkobo omilil sladkost jedi) in rukole (ki bo jedi dodala pikantnost).

O sestavinah in prehranski vrednosti
Pol ure pred obrokom popijte kozarec mlačne vode, da svoj želodec in črevesje pripravite na vnos hranil. Prebava bo tako boljša. Kuhane jedi imajo po presnovi na telo kisel učinek zato jim obvezno dodajte svežo solato. Začimbe in  oljčno olje pa dodajte na koncu saj boste s tem nekoliko popravili kislo bazni učinek obroka. Kunčje meso je primerno za dietno prehrano ali ohranjanje zdrave telesne teže, vsebuje kvalitetne lahko prebavljive beljakovine. Z zelenjavo pa boste dodali še vse potrebne minerale in vitamine, ki so potrebni za prebavo škrobnih živil in nemoteno delovanje telesnih funkcij. Jed vsebuje tudi dovolj prehranskih vlaknin (predvsem bučni olupek in radič), ki znižajo glikemični indeks zato je tako pripravljena jed primerna tudi za diabetike.
Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor