Kunčja obara
Kunčje meso je pusto, vsebuje malo maščobe in natrija zato je še toliko bolj primerno za kuhanje jedi kot je kunčja obara. Z zelenjavo in krompirjem lahko ustvarite čudovito simfonijo arome in tisti bogat sladek okus. Ko večje kose uporabite za pečene jedi (zlato rumeno zapečeni domači kunec), so manjši in manj mesnati kosi kunca idealni za pripravo slastne kunčje obare.
Kunčja obara – pripomočki:
- deska za rezanje
- oster nož
- lonec s pokrovko za kuhanje
- pripomoček za mešanje
Kunčja obara – sestavine:
- 80 g čebule
- 600 g kunčjih reber, hrbta in vratu
- 400 g očiščenega krompirja
- 100 g porovih listov
- 200 g brstičnega ohrovta
- šopek svežih zelišč (origano, rožmarin, timijan, list žajblja) zelišča so lahko tudi posušena
- 1 steklenička (2 dl) domačega paradižnikovega soka (lahko tudi kakšna kupljena paradižnikova omaka)
- 2 zrna česna
- šopek peteršilja
- sol in sveže mleti poper po okusu (kunčje meso vsebuje malo natrija)
- 3 velike jušne žlice oljčnega olja
Sestavine so primerne za dve osebi. Čas priprave eno uro.
Kunčja obara – postopek priprave
80 g čebule na drobno nasekljate in jo skupaj z 600 g kunčjega mesa, zelišči in vodo dušite na slabem ognju.
Medtem očistite in narežete 400 g krompirja, 100 g porovih listov in 200 g brstičnega ohrovta.
Med dušenjem večkrat premešajte, po potrebi dolijte vodo in po okusu začinite s soljo in sveže mletim poprom.
Ko je meso skoraj kuhano odstranite olesenele dele zelišč in dodajte medtem očiščeno in narezano zelenjavo.
Šele ko se zelenjava nekoliko zmehča dolijte 2 dl paradižnikovega soka. Kuhajte še toliko časa, da je zelenjava še primerno čvrsta a kuhana. Odstavite z ognja, dodajte sveže sesekljan česen, peteršilj in tri velike jušne žlice oljčnega olja.
Kunčjo obaro pustite še nekaj minut, da se sestavine povežejo in toplo ponudite. Prileže se tudi kozarec bogatega temnega vina in mešana solata. Za boljšo prebavo pa seveda ne pozabite na kozarec vode pred obrokom.