Kunčja obara
Print Friendly, PDF & Email

Kunčje meso je pusto, vsebuje malo maščobe in natrija zato je še toliko bolj primerno za kuhanje jedi kot je kunčja obara. Z zelenjavo in krompirjem lahko ustvarite čudovito simfonijo arome in tisti bogat sladek okus. Ko večje kose uporabite za pečene jedi (zlato rumeno zapečeni domači kunec), so manjši in manj mesnati kosi kunca idealni za pripravo slastne kunčje obare.

kuncja-obara-8

Kunčja obara – pripomočki:

 • deska za rezanje
 • oster nož
 • lonec s pokrovko za kuhanje
 • pripomoček za mešanje

Kunčja obara – sestavine:

 • 80 g čebulekuncja-obara-1
 • 600 g kunčjih reber, hrbta in vratu
 • 400 g očiščenega krompirja
 • 100 g porovih listov
 • 200 g brstičnega ohrovta
 • šopek svežih zelišč (origano, rožmarin, timijan, list žajblja) zelišča so lahko tudi posušena
 • 1 steklenička (2 dl) domačega paradižnikovega soka (lahko tudi kakšna kupljena paradižnikova omaka)
 • 2 zrna česna
 • šopek peteršilja
 • sol in sveže mleti poper po okusu (kunčje meso vsebuje malo natrija)
 • 3 velike jušne žlice oljčnega olja

Sestavine so primerne za dve osebi. Čas priprave eno uro.

Kunčja obara – postopek priprave

80 g čebule na drobno nasekljate in jo skupaj z 600 g kunčjega mesa, zelišči in vodo dušite na slabem ognju.

kuncja-obara-2

Medtem očistite in narežete 400 g krompirja, 100 g porovih listov in 200 g brstičnega ohrovta.

kuncja-obara-3

Med dušenjem večkrat premešajte, po potrebi dolijte vodo in po okusu začinite s soljo in sveže mletim poprom.

kuncja-obara-4

Ko je meso skoraj kuhano odstranite olesenele dele zelišč in dodajte medtem očiščeno in narezano zelenjavo.

kuncja-obara-5

Šele ko se zelenjava nekoliko zmehča dolijte 2 dl paradižnikovega soka. Kuhajte še toliko časa, da je zelenjava še primerno čvrsta a kuhana. Odstavite z ognja, dodajte sveže sesekljan česen, peteršilj in tri velike jušne žlice oljčnega olja.

kuncja-obara-6

Kunčjo obaro pustite še nekaj minut, da se sestavine povežejo in toplo ponudite. Prileže se tudi kozarec bogatega temnega vina in mešana solata. Za boljšo prebavo pa seveda ne pozabite na kozarec vode pred obrokom.

kuncja-obara-7

Pameten nasvet
V jedi kuhajte kar cele vejice zelišč saj tudi stebla le teh vsebujejo veliko aromatičnih eteričnih olj. Tako bo kunčje meso, ki je zelo pusto in blagega okusa dobilo prav posebno aromo. Kuhane jedi imajo nizko vrednost žive energije po Bovisovi lestvici zato je k takim jedem primerno ponuditi svežo solato in del zelišč dodati, ko je jed že odstavljena z ognja. Čeprav je kunčje meso blagega in neizrazitega okusa se mu po mojem mnenju lepo poda kozarec gostega, aromatičnega temnega vina (na primer kraški cabernet sauvignon).
O sestavinah in prehranski vrednosti
Kunčje meso sodi med najkakovostnejše vrste mesa in je še posebno primerno za dietne jedi. Vsebuje več beljakovin ter manj maščobe in vezivnega tkiva, zato je mehkejše. Vsebuje tudi veliko vitamina B12 in železa, malo holesterola in purinskih snovi. Velika količina kvalitetnih, lahko prebavljivih beljakovin, ki v tako pripravljeni jedi termično niso obdelane preveč je idealna za diete starostnikov, sladkornih bolnikov, vse z povišanim holesterolom in dietah pri izgubi kilogramov ali ohranjanju telesne teže. Tako sestavljen obrok ima zaradi zadostne količine vlaknin in beljakovin nizek glikemični indeks.
Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor