Lignjev golaž – posebno dobra jed
Pozna jesen je čas odličnih jadranskih lignjev. Običajno jih pripravljamo na žaru, v pečici ali ocvrte. Poskusite tokrat lignjev golaž in prepričana sem, da boste odslej pripravljali lignje samo še tako.
Lignjev golaž – posebno dobra jed – pripomočki:
- oster nož za rezanje zelenjave
- deska za rezanje
- ročna pasirka za pire krompir
- posoda za kuhanje
- kuhalnica
Lignjev golaž – posebno dobra jed – sestavine:
- en velik porcijski jadranski ligenj po osebi
- srednje velik krompir po osebi (lahko tudi dva manjša – odvisno kako lačni jedci bodo sedeli za mizo)
- pol srednje velike rdeče čebule po osebi
- lovorov list
- kakšna vejica rožmarina ali bazilike (lahko tudi samo suho steblo za aromo)
- sol
- poper
- sveže mleta čili paprika
- mešana domača drobljena suha zelišča (bazilika, origano, timijan, zelena, luštrek, rožmarin)
- voda za kuhanje
- česen po okusu
- peteršilj po okusu
- oljčno olje
Lignjev golaž – posebno dobra jed – postopek priprave
Očistite sveže jadranske lignje. Kako poteka čiščenje lignjev lahko pogledate na tej povezavi. Vrečke lignjev po dolžini prerežite na štiri dele in nato počez na širino pol centimetra (ali po želji kako drugače), lovke in glavo narežite na krajše kose. Očistite zelenjavo.
Čebulo drobno sesekljajte in jo dajte v kozico z malo vode, da se poduši do mehkega. Dodajte lovorov list in posušena stebla zelišč za aromo. Po potrebi vodo dolivajte. Ko je čebula zmehčana jo pretlačite z ročno pasirko za pire krompir.
Pasirani in lepo na vodi zmehčani čebuli dodajte narezane lignje, posolite po okusu in dodajte mešanico zdrobljenih domačih suhih zelišč. Dolijte nekaj vode in kuhajte10 do 15 minut, da se lignji nekoliko zmehčajo.
Med tem narežite krompir na majhne kockice in ga dodajte lignjem. Kuhajte še toliko, da se krompir zmehča.
Ko je jed gotova dodajte strt česen in sesekljan peteršilj. Dodajte tudi oljčno olje in sveže mleto čili papriko ter pustite nekaj minut, da jed postoji in se sestavine prepojijo z začimbami dodanimi ob koncu kuhanja. Servirajte na krožnike in za dekoracijo prilijte še nekaj kapljic oljčnega olja.