Kokošja juha z zdrobovimi cmoki in pečena kokoš
Print Friendly, PDF & Email

Če imate možnost dobiti domačo kokoš lahko iz nje pripravite odlično kokošjo juho z zdrobovimi cmoki in pečeno kokoš hkrati – kar kompletno kosilo. Najprej bogato in hranljivo kokošjo juho z zdrobovimi cmoki in kot glavno jed pečeno kokoš na krompirčkih in solato. Za novo pečeno mamico, za bolnike in še je bilo priložnosti in dogodkov ob katerih so nekoč priporočali domačo kokošjo juho. No časi so se spremenili, predvsem pa so se spremenile kokoši a domača kokošja juhica še vedno dobro dene.

Kokošja juha z zdrobovimi cmoki in pečena kokoš – pripomočki:

  • večji ekonom lonec
  • večja cedilka
  • nož
  • deska
  • posoda za kuhanje juhe
  • vilice
  • krožnik
  • čajna žlička

Kokošja juha z zdrobovimi cmoki in pečena kokoš – sestavine:

  • 800 do 1000 g velika cela domača kokoš
  • 2 lovorova lista
  • 1 čebula
  • 3 zrna česna
  • poper v zrnu
  • 2 večja korenčka
  • rožmarin, stebla suhih zelišč (uporabite lahko tudi začimbe po lastnem okusu)
  • sol po okusu
  • 3 l vode

Dodatki k pečeni kokoši:

  • 600 g očiščenega krompirja
  • 1 čebula
  • 3 zrna česna
  • sol
  • čajna žlička sladke mlete paprike
  • čajna žlička kumine
K pečeni kokoši lahko dodate tudi druge sestavine po lastnem okusu.

Sestavine za zdrobove cmoke:

  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • 1 jušna žlica oljčnega olja
  • 1 dl pšeničnega zdroba

Količina zadostuje za približno 18 žličnikov.

Kokošja juha z zdrobovimi cmoki in pečena kokoš – postopek priprave

Sestavine za juho dajte v večji ekonom lonec, zalijte s 3 litri vode in posolite.

Ko iz lonca prične uhajati para zmanjšajte temperaturo na minimum in kuhajte še 45 minut. Ugasnite ter počakajte, da se lonec toliko ohladi, da ga lahko varno odprete. Juho precedite v drug lonec in po želji odstranite odvečno maščobo. Maščobo najenostavneje odstranite tako, da juho umirite in na površino na hitro položite papirnato servieto in jo na hitro odstranite.

Postopek ponovite tolikokrat, da odstranite količino maščobe, ki je za vas odvečna.

Med kuhanjem juhe pripravite sestavine za zdrobove cmoke. V globokem krožniku z vilicami penasto stolcite jajčni beljak. Dodajte mu ščepec soli, jušno žlico oljčnega olja in rumenjak.

Rahlo premešajte in postopno dodajte 1dl pšeničnega zdroba. Žličniki pred vkuhavanjem naj počivajo vsaj 15 minut.

Čisto juho segrejte le toliko, da ne zavre. Z majhno žličko, ki ste jo predhodno namočili v juho oblikujte cmoke in jih previdno spuščajte v juho, ki ne sme vreti. Dve do tri minute po tem, ko žličniki splavajo na površino juhe ogenj ugasnite in pokrijte lonec.

Preden juho servirate naj nekoliko postoji, da se žličniki napnejo. Po potrebi osolite in začinite s sveže mletim poprom.

Kuhano kokoš natrite z mešanico začimb: s tremi strtimi zrni česna in soljo, čajno žličko cele kumine, čajno žličko mlete sladke rdeče paprike. Skupaj z sestavinami iz tega recepta ali kakšno drugo izbrano zelenjavo kokoš zapecite v ventilacijski pečici uro in pol dolgo na 170° C.

Domačo kokoš lahko spečete tudi z dodatkom kostanjev.

Pameten nasvet
Odvečno maščobo z juhe lahko enostavno in hitro odstranite kar s papirnato servieto. Višek juhe lahko prelijete v lončke in zamrznjeno prihranite kot dodatek za izboljšanje okusa za kuhanje raznih jedi.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Za dobro kokošjo juho velja upoštevati nekaj pravil. Večja in starejša kot je kokoš boljša je juha. Če želite skuhati okusnejšo juho kokoš pristavite kuhat v hladno vodo. Če pa želite pojesti tudi okusno meso juho pričnite kuhat tako, da kokoš pristavite v vreli vodi. Meso domačih kokoši je veliko bolj kompaktno saj te kokoši več gibajo in jedo bolj zdravo ter svoji vrsti primerno hrano. Zato je tudi juha iz domače kokoši bolj okusna in polna. Vsebuje veliko krepčilnih snovi, ki imajo še poseben pomen v prehrani rekovalescentov. Diabetiki in vsi, ki želite izgubiti nekaj telesne teže se izogibajte kuhanemu korenčku (poje ga naj kdo drug, ki nima omenjenih omejitev) saj ima visok glikemični indeks (kuhano korenje GI 85, sveže korenje GI 30). Domača kokoš ima sicer nekoliko bolj žilavo meso a je vir zdravih beljakovin. Zato je nikar ne kuhajte in ne pecite na previsoki temperaturi saj beljakovine na visoki temperaturi preveč zakrknejo in postanejo slabše prebavljive, kot take pa še močneje zakisajo. Posledica zakisanosti pa je izgubljanje bazičnih mineralov iz telesa (zlasti kalcija iz kosti). K juhi in domači pečeni kokoši servirajte tudi svežo solato saj boste tako zvišali nivo žive energije po Bovisu, znižali glikemični indeks celega obroka ter dodali vlaknine, minerale in vitamine.
Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor