Domače sušene začimbe
Print Friendly, PDF & Email

Vsako sezono po mojih izkušnjah in vedenju pripravim svojo mešanico domačih sušenih začimb. Takšno, ki najbolje pokriva vse potrebe moje kuhinje. Takšno, ki optimalno obogati okus jedi in sestavinam, ki jih uporabljam doda tisti del, ki njihov učinek na zdravje in dobro počutje še poveča. Katera zelišča boste izbrali vi je odvisno od vašega osebnega okusa vsekakor pa bodo pravilno nabrana in posušena obogatila vašo prehrano na mnogih ravneh. Izboljša bodo okus in aromo hrane, obogatila pa jo bodo tudi na snovni in energetski ravni.

Domače sušene začimbe – pripomočki:

  • košara za nabiranje ali zaboj
  • ostre škarje
  • rokavice
  • pole papirja za zavijanje
  • zaboji, ki jih lahko nalagamo

Domače sušene začimbe – sestavine:

  • zelišča in začimbe po vašem izboru

Domače sušene začimbe – postopek priprave

Za kar najboljši izkoristek in moč začimbnih zelišč je le te najbolje pobirati po setvenem koledarju Marije Tun ali biodinamičnem setvenem koledarju na dan za cvet dopoldan. Zdrave del rastlin odrežete, jih dobro pregledate in odstranite poškodovane liste ali živalce, ki domujejo med listi. Pustite cele vejice saj bo tako izguba arome ali eteričnih olj med sušenjem veliko manjša. Vejice povežete v ne prevelike šopke in jih obesite na temno in zračno mesto. Lahko pa jih položite v nakladalne zaboje obložene s čistim papirjem. Zaboje postavite na temno zračno mesto ali zgornji del omare v suhem stanovanju. Občasno jih rahlo premešajte. Ko se listi med prsti drobijo je pridelek dovolj suh za skladiščenje.

posušena rdeča bazilika

Iz vejic s prsti osmukajte posušene liste. Pospravite lahko vsako začimbo posebej ali pa naredite čisto svojo mešanico. V moji kuhinji je le rožmarin posebej. Stebla osmukam, lističe dam v poseben kozarček saj jih moja družina obožuje zjutraj sveže zdrobljena med prsti s pečenimi jajci, podajo pa se tudi h piščančjemu ali puranjemu mesu in na hitro pečenim jetrom (Jetrca in srčki z rožmarinom). Tudi stebla pospravim saj njihov vonj obogati kuhane (Segedin golaž bolj zdravo) ali pečene jedi (Bikova pečenka z zelenjavo, Pečena domača kokoš s kostanji). Z lahkoto pa jih lahko tudi odstranite, ko je jed gotova.

lističi in stebla rožmarina

Iz dveh razlogov v mojih receptih uporabljam predvsem zelišča in začimbe, ki jih lahko gojim tudi v domačem okolju oziroma tiste, ki jih naberem divje na nam dostopnih rastiščih. Na prvem mestu je možnost kontrole kvalitete začimb, ki jih pridelam ali naberem sama in manjše izgube zdravilnih in blagodejnih sestavin. Divje rastoče rastline ali »samorastniki« vsebujejo tudi več eteričnih olj, mineralov in zdravilnih učinkovin kot gojene in preveč gnojene rastline. Drugi razlog pa je cenovna dostopnost saj imajo kvalitetne ekološko pridelane začimbe nemalokrat zelo visoko ceno. Na trgu tudi cena začimb odraža njihovo kvaliteto. Učinki zelišč in aroma pa se s starostjo, transportom in nepravilnim skladiščenjem bistveno zmanjšajo.

rožmarin, mešanica začimb, stebla začimb
Pameten nasvet
Z uporabo začimbnih zelišč lahko mnoge jedi tudi popravimo in jim dodamo tisti nebeški okus in aromo. Pri nepravilni ali pretirani uporabi pa lahko jed tudi pokvarimo. Predstavljajte si, da so začimbe čudovit orkester vi pa dirigent, ki bo iz tega orkestra znal izvabiti rajsko melodijo.

V moji kuhinji stoji šopek svežih začimbnih zelišč vedno pri roki. Za zimske dni pa posušena zelišča v kozarčkih. Kot že rečeno zelišča dodajo piko na i vsaki jedi . . .

O sestavinah in prehranski vrednosti
Če gojite začimbna zelišča na svojem vrtu jih posadite na sončno lego in se z njimi ne ukvarjajte preveč. Sploh pa jih ne gnojite ali okopavajte, zelišča so aromatični samorastniki, ki rabijo samo sonce. Moja mešanica je sestavljena iz bazilike, timijana, šetraja, luštreka, peteršilja, zelene in origana. Zakaj ravno takšna mešanica? Z svojimi antiseptičnimi učinkovinami odlično ohranja kvaliteto mesa, stročnice naredi bolje prebavljive, obogati aromo in okus jedi, . . . 
Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.1]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor