Pašticada – aromatičen dalmatinski golaž
Ko so v Dalmaciji največji prazniki ali ko vam nekdo želi izkazati res posebno čast, takrat se postreže “Pašticada – aromatičen dalmatinski golaž”. Jed, ki govori vse jezike sveta a je hkrati ena najbolj tradicionalnih dalmatinskih kulinaričnih dobrot. Prilagodila sem jo tako, da je s prehranskega vidika bolj sprejemljiva. Za skeptike pa v prilogi tudi originalni recept.
Pašticada – aromatičen dalmatinski golaž – pripomočki:
- oster dolg nož
- nož za čiščenje zelenjave
- deska
- pladenj
- posoda za marinado
- večji lonec za kuhanje
- pripomoček za pasiranje
- dolge vilice za meso
Pašticada – aromatičen dalmatinski golaž – sestavine:
- 1,20 kg juneči beli krajec ali lažni biftek (cel ima težo cca 2 – 3,5 kg)
- 5 rezin pancete, 5 velikih zrn česna
- sveže ali posušene začimbe in jabolčni kis za marinado
- enak del rdeče čebule kot mesa
- 5-6 suhih sliv
- dve kisli jabolki
- nekaj žlic polnovredne moke za posip mesa
- nekaj žlic sezamovega olja za popeči meso
- 2 dl paradižnikove šalše
- sol, poper po okusu
- polovico sveže ribanega muškatnega oreška, 5-6 klinčkov
- timijan, rožmarin, bazilika, zelena (posušeni in zmleti)
- česen, peteršilj po okusu
- oljčno olje po okusu
Pašticada – aromatičen dalmatinski golaž – postopek priprave
Panceto narežite na debelejše trakce, zrna česna narežite na debelejše podolgovate rezine.
Cel beli krajec položite na večji pladenj in ga z vseh strani prebodite in izmenično v vbode vstavljajte rezine pancete in česna.
Meso dajte v večjo posodo, dodajte sveže ali posušene začimbe in zalijte z jabolčnim kisom. Meso v marinadi večkrat obrnite.
Naslednji dan vzemite meso iz marinade in ga s vseh strani povaljajte v polnovredni moki.
Na segretem sezamovem olju meso zlato rumeno zapecite s vseh strani. Pri obračanju mesa si pomagajte z daljšimi vilicami in večjo žlico za serviranje.
Dodajte nasekljano čebulo, suhe slive, narezani kisli jabolki.
Dodajte zdrobljene suhe začimbe, muškatni orešček in zalijte z vodo tako, da je meso skoraj pokrito. Med kuhanjem meso obračajte.
Ko meso prebodete z dolgo vilico in iz njega ne priteče več krvav sok ga vzemite iz posode in narežite na 1,5 do 2 cm debele rezine.
Omako prepasirajte ali zmečkajte z pripomočkom za pire krompir.
V omako zložite rezine mesa in kuhajte tako dolgo, da je meso primerno mehko. Šele sedaj, ko je meso zmehčano dodajte tudi paradižnikovo šalšo.
Ko je meso primerno zmehčano in je jed gotova dodajte nasekljan česen in peteršilj ter hladno stiskano oljčno olje.
Jed rahlo premešajte, še nekoliko pokuhajte in pustite nekaj minut, da se sestavine povežejo. Pašticada – aromatičen dalmatinski golaž se v Dalmaciji servira s krompirjevimi njoki. Če želite prehransko bolje sprejemljivo jed pašticado servirajte s skutnimi njoki iz polnovredne moke.