Gobji paprikaš po moje
Iz mešanih jesenskih gob rada pripravim gobji paprikaš po moje, polnega okusa in prijetno dišeč. Priprava je enostavna, jed pa nasitna. Z dodatkom solate je prava poslastica.
Gobji paprikaš po moje – pripomočki:
- nož za čiščenje zelenjave
- nož za sekljanje
- deska
- lonec za blanširanje gob
- lonec za kuhanje paprikaša
- pripomoček za mešanje
- kuhinjska tehtnica
Gobji paprikaš po moje – sestavine:
- 100 g mraznic (druga imena štorovke, porobnice, jarseki)
- 50 g jurčkov
- 400 g krompirja
- 100 g svežih paprik in feferonov
- 1 srednje velika čebula
- 1 jušna žlica mlete rdeče paprike
- 2 dl jušne osnove
- 1 manjši zrel paradižnik ali 1 do 2 jušni žlici paradižnikove mezge
- sol po okusu
- 1 zrno česna
- 3 vejice svežega peteršilja
- 5 do 10 rezin dimljene pancete
- 8 dl vode za prilivanje (če želite redkejši paprikaš lahko tudi več)
Po želji in okusu lahko za zgostitev dodate tudi 1 do 2 jušni žlici ajdove kaše. Količina je primerna za dve osebi, čas priprave 1 ura do 1 ura in 20 minut.
Gobji paprikaš po moje – postopek priprave:
Pristavite slano vodo za blanširanje gob. Očistite in narežite mešane gobe. Manjše klobučke mraznic ni potrebno rezati. Opozorilo! Mraznice so pogojno užitne gobe zato jih je potrebno pred pripravo jedi iz njih prekuhati in vodo zavreči. Ko voda zavre gobe stresite v vodo in kuhajte toliko časa, da voda ponovno zavre in se neha peniti (5 do 8 minut).
V lonec za kuhanje paprikaša dajte sesekljano čebulo, jušno žlico sladke mlete paprike, stebla svežega peteršilja, 2 dl jušnega bujona (ko kuhate juho višek zamrznite v manjše posodice in prihranite za kuhanje drugih jedi) in kuhajte toliko, da jušna osnova malo povre in se čebula zmehča.
Sedaj dodajte drobno sesekljan paradižnik ali paradižnikovo šalšo, prekuhane in odcejene gobe ter dolijte 8 dl vode. Kuhajte še 5 minut po tem ko jed zavre.
Dodajte 400 g na manjše kocke narezanega krompirja in kuhajte toliko časa, da se krompir skuha.
Medtem sesekljajte dimljeno slanino, svež peteršilj in zrno česna. Slanino dajte v manjšo ponev.
Segrejte ponev in na tihem ognju popražite slanino toliko da malo zadiši in postekleni. Šele sedaj dodajte nasekljan česen in spet popražite le toliko, da zadiši. Ugasnite ogenj pod gobjim paprikašem, dodajte sesekljan peteršilj ter prepraženo slanino s česnom. Premešana jed naj stoji nekaj minut, da se sestavine dodane na koncu priprave povežejo. Ponudite vroče.
Jedi po želji lahko dodate tudi pekočo papriko ali feferone.
Iz gob lahko pripravite različne odlične jedi:
- dišeči ješprenj z gobicami in svinjski biftek,
- svinjski file obložen z jurčki,
- jurčki in lisičke v rižoti s tuno,
- jurčki in por s širokimi rezanci,
- kunčja stegna s krompirjem in jurčki v pečici,
- polenta s sušenimi jurčki in jajčevcem,
- ješprenjeva rižota z jurčki in porom,
- rizi bizi z jurčki in lisičkami po moje,
- široki rezanci v beli omakci z jurčki,
- testenine v porovi omaki z gobjim prahom,
- rižota z divjimi šparglji in gobjim prahom,
- jajčka z dežnikaricami in zelenjavo,
- umešana jajčka z jurčki,
- zapečeno kozličkovo stegno v gobjem prahu in hokaido buči,
- sočna rižota s porom grahom in gobjim prahom,
- polnjene mesno zelenjavne dežnikarice iz pečice.
Če imate gob preveč jih lahko tudi pospravite za zimske dni: