Gobji paprikaš po moje
Print Friendly, PDF & Email

Iz mešanih jesenskih gob rada pripravim gobji paprikaš po moje, polnega okusa in prijetno dišeč. Priprava je enostavna, jed pa nasitna. Z dodatkom solate je prava poslastica.

Gobji paprikaš po moje – pripomočki:

  • nož za čiščenje zelenjave
  • nož za sekljanje
  • deska
  • lonec za blanširanje gob
  • lonec za kuhanje paprikaša
  • pripomoček za mešanje
  • kuhinjska tehtnica

Gobji paprikaš po moje – sestavine:

  • 100 g mraznic (druga imena štorovke, porobnice, jarseki)
  • 50 g jurčkov
  • 400 g krompirja
  • 100 g svežih paprik in feferonov
  • 1 srednje velika čebula
  • 1 jušna žlica mlete rdeče paprike
  • 2 dl jušne osnove
  • 1 manjši zrel paradižnik ali 1 do 2 jušni žlici paradižnikove mezge
  • sol po okusu
  • 1 zrno česna
  • 3 vejice svežega peteršilja
  • 5 do 10 rezin dimljene pancete
  • 8 dl vode za prilivanje (če želite redkejši paprikaš lahko tudi več)

Po želji in okusu lahko za zgostitev dodate tudi 1 do 2 jušni žlici ajdove kaše. Količina je primerna za dve osebi, čas priprave 1 ura do 1 ura in 20 minut.

Gobji paprikaš po moje – postopek priprave:

Pristavite slano vodo za blanširanje gob. Očistite in narežite mešane gobe. Manjše klobučke mraznic ni potrebno rezati. Opozorilo! Mraznice so pogojno užitne gobe zato jih je potrebno pred pripravo jedi iz njih prekuhati in vodo zavreči. Ko voda zavre gobe stresite v vodo in kuhajte toliko časa, da voda ponovno zavre in se neha peniti (5 do 8 minut).

V lonec za kuhanje paprikaša dajte sesekljano čebulo, jušno žlico sladke mlete paprike, stebla svežega peteršilja, 2 dl jušnega bujona (ko kuhate juho višek zamrznite v manjše posodice in prihranite za kuhanje drugih jedi) in kuhajte toliko, da jušna osnova malo povre in se čebula zmehča.

Sedaj dodajte drobno sesekljan paradižnik ali paradižnikovo šalšo, prekuhane in odcejene gobe ter dolijte 8 dl vode. Kuhajte še 5 minut po tem ko jed zavre.

Dodajte 400 g na manjše kocke narezanega krompirja in kuhajte toliko časa, da se krompir skuha.

Medtem sesekljajte dimljeno slanino, svež peteršilj in zrno česna. Slanino dajte v manjšo ponev.

Segrejte ponev in na tihem ognju popražite slanino toliko da malo zadiši in postekleni. Šele sedaj dodajte nasekljan česen in spet popražite le toliko, da zadiši. Ugasnite ogenj pod gobjim paprikašem, dodajte sesekljan peteršilj ter prepraženo slanino s česnom. Premešana jed naj stoji nekaj minut, da se sestavine dodane na koncu priprave povežejo. Ponudite vroče.

Jedi po želji lahko dodate tudi pekočo papriko ali feferone.

Iz gob lahko pripravite različne odlične jedi:

Če imate gob preveč jih lahko tudi pospravite za zimske dni:

Pameten nasvet
V gobji paprikaš lahko dodate tudi na trakce nasekljane še zaprte klobučke dežnikaric.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Jed zaradi gob vsebuje dovolj vlaknin. Po presnovi ima na telo kisli učinek zato ji dodajte skledo sveže sezonske solate. Po obroku lahko dodate še kos zorjenega sira iz nepredelanega mleka, tako boste obroku dodali tudi beljakovine.
Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor