Piščančja obara iz krilc in drobovine po moje
Print Friendly, PDF & Email

Lahka jed polnega okusa, ki se enako prileže v toplih ali hladnih dneh. Sama obaro te vrste pripravim nekoliko drugače saj želim ohraniti vse blagodejne hranilne vrednosti živil, ki jih uporabim. Ali jo bom pripravila bolj na jušno ali bolj gosto pa je odvisno od trenutnega razpoloženja.

Piščančja obara iz krilc in drobovine po moje – pripomočki:

  • nož za čiščenje zelenjave
  • nož za rezanje
  • deska
  • vok posoda s pokrovom za pripravo jedi
  • pripomoček za mešanje

Piščančja obara iz krilc in drobovine po moje – sestavine:

  • 400 g piščančjih krilc (3 krilca)
  • 150 g piščančjih jetrc in srčkov (od dveh piščancev)
  • 6 manjših krompirjev
  • 2 manjša korenčka
  • 3 do 4 zelene liste mladega zelja
  • 150 g graha iz konzerve (cca 2 dl)
  • 1 vejica rožmarina
  • 1 čajna žlička zdrobljenega suhega origana
  • 2 noževi konici mlete kumine
  • kajenski poper po okusu
  • sol po okusu
  • 1 zrno strtega česna
  • 3 jušne žlice oljčnega olja
  • 2 vejici svežega peteršilja
  • voda za prilivanje (količina je odvisna od tega kako gosto jed želite)

Količina sestavin je primerna za dve osebi. Čas priprave slabo uro.

Piščančja obara iz krilc in drobovine po moje – postopek priprave:

Krilca začinite z soljo, mleto kumino, suhim origanom in kajenskim poprom. Razrezana na tri dele z malo vode in vejico rožmarina na tihem ognju dušite, da voda povre (uporabite vok posodo).

Krilca obrnite, prilijte še malo vode in pokrito podušite še po drugi strani. Medtem očistite in narežite zelenjavo.

Preko podušenih krilc prilijte toliko vode, da so krilca skoraj v celoti pokrita. Po vrhu dodajte narezan krompir in korenje.

Dodajte tudi zelene liste zelja  in na večje kose narezano piščančjo drobovino. Pokrijte in brez mešanja na tihem ognju dušite tako dolgo, da se krompir skuha. Če želite ohraniti bogato prehransko vrednost vseh uporabljenih sestavin bodite res pozorni na temperaturo med pripravo jedi. Pokriti kuhanje bo nadomestilo majhno količino vode saj se bodo sestavine pod pokrovko počasi dušile v pari in lastnem soku.

Ko je krompir kuhan dodajte grah, nasekljan česen in peteršilj, oljčno olje ter jed rahlo premešajte. Po potrebi še začinite s soljo ali dolijte vode. Jed naj pred serviranjem nekaj minut stoji, da začimbe dodane na koncu priprave razvijejo aromo.

Pameten nasvet
Ponudite sveže in ne pogrevajte saj je krompir z vsakim ponovnim pogrevanjem teže prebavljiv. Če jed ne pripravite jušno ob njej lahko ponudite tudi svežo solato.

O sestavinah in prehranski vrednosti
Jed je sestavljena iz vseh makro hranil (BE: piščančja krilca, drobovina, grah, OH: krompir, korenje, zelje, grah, M: piščančja krilca, drobovina, oljčno olje) , vsebuje dovolj vlaknin (zelje, začimbe, grah). V zadostni meri so ohranjeni tudi vitamini in minerali. Sestavine so izbrane tako, da upoštevajo načelo srednjega glikemičnega indeksa. Ker je jed pripravljena na tihem ognju so beljakovine termično obdelane vendar dobro prebavljive. Zelenjava pripravljena al dente ter česen peteršilj in oljčno olje, ki so dodani ob koncu kuhanja so s takšnim postopkom priprave ohranili svojo bogato vitaminsko in mineralno vrednost. Kes so te sestavine surove ali termično le malo obdelane vsebujejo tudi dovolj žive energije po Bovisovi lestvici. Kuhana hrana ima na telo kisel učinek po presnovi. Z dodatkom začimb ob koncu priprave in solato pa ta rezultat lahko zadovoljivo izravnate. Jed je z dodatkom sveže solate primerna za diabetike in ohranjanje zdrave telesne teže.
Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor